Забраняват автобусите пред храм-паметника „Св. Александър Невски“

Един от символите на София храм-паметникът „Св. Александър Невски“ отново ще може да бъде запечатан на снимка без на фотографиите за спомен да пречат паркиралите на площада пред забележителността автобуси. Столична община забранява на туристическите превозни средства да спират пред атракцията. Вместо това те ще могат да чакат своите клиенти на паркинга на старата софийска автогара, която е в непосредствена близост до Централна автогара в София.

Към момента автобусите могат да паркират пред храма срещу 20 лева на ден. Официално паркоместата за големите превозни средства са едва 5, но ограничението не се спазва. Причината за забраната е да се улеснят гостите на столицата, които искат да разгледат един от символите й. Новото пешеходно пространство ще е част от проекта „Златна София“.

Новата зона за разходки в центъра на София ще включва освен „Св. Александър Невски“ още градинката Кристал, бул. „Цар Освободител“ и част от улиците „Париж“ и „Оборище“. Така туристите, посещаващи столицата ще могат да разгледат без да се налага да заобикалят трафика или паркиралите автомобили едни от най-популярните забележителности на София – храм-паметникът „Св. Александър Невски“, църквата „Св. София“, некропола на антична Сердика, сградите на Народното събрание, Президентството и Министерски съвет, паметниците на Незнайния воин и Васил Левски, множество галерии и музеи.

Post Tags
Сподели статията
Автор

Alehander_Popkonstantinov@dpbweb.com

Обичам историята, да се разхождам по стари калдаръмени улички, да усещам във въздуха спомена за отминали времена и легенди. И имам късмета да съм се родил в страна със славно минало и много истории за разказване. България е основана преди повече от 1 300 години и никога не е сменила името си. Бита на хората, техните ежедневни навици, традициите, музиката, изкуството им обаче се е променяло през вековете. Каня ви на една разходка из различите епохи, за да опознаете България.