fbpx
 

Чужди туристи идват у нас заради жабите на Мухалница

Голям интерес от страна на родни и чужди туристи предизвика миграцията на планински жаби в защитената местност Мухалница, която се намира само на един километър от Ботевград. Феноменът според учените е уникален в света и затова предизвиква интереса на любителите на земноводните. Клип и снимки на Ilias Strachinis, дошъл у нас специално, за да заснеме жабите Rana temporaria в размножителния им период, предизвикаха фурор в специализираната фейсбук група Земноводни и влечуги в България.

Според проучване, направено преди 50 години от д-р Владимир Бешков в края на всяка зима възрастните представители на планинските жаби, зимуващи в потоците на северния склон на планината Било, се насочват към равнината и за няколко дни преодоляват разстояние от около 10 км. Масовото пристигане на хиляди жаби в блатото в местността „Мухалница“ вероятно е започнало в края на последния ледниковия период, преди около 8000 години, с цел размножаване.

Самият размножителен период продължава едва около две седмици, обикновено в края на февруари и началото на март, в зависимост от температурите. През минали години от община Ботевград, организираха специализиран Ден на жабешкото блато, в който с интересни игри и беседи запознаваха деца и ученици с интересния феномен. Провеждаше се и излет до самото блато. От общината още не са обявили дали събитието ще се състои и през тази година.

Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.