fbpx
 

Забравете Занзибар! Кения е новият африкански хит

Ако си мечтаете за плаж със ситен бял пясък като на Малдивите, но в същото време ви се иска и поне малко екшън, то тогава вашата дестинация е Кения. Африканската страна е новият туристически хит на българския пазар и определено е на път да измести миналогодишната супер дестинация – Занзибар, превръщайки Танзания в стара новина. За това има няколко съществени причини.

На първо място Кения никога досега не е била толкова достъпна. Цените за седмица в 4-звезден хотел с ол инклузив започват от около 2500 лева на човек, а ако решите да включите и двудневно сафари в африканската савана, за да видите на една ръка разстояние лъвове, зебри, жирафи, газели, слонове, биволи и десетки други животни, то пакетите започват от около 3300 лева на човек. Само допреди година подобни почивки се предлагаха на двойни цени. В същото време заради големия интерес на руските туристи цените в Занзибар не са това, което бяха.

Плажовете в Кения са в пъти по-добри. Неслучайно Диани Бийч, на който се намират хотелите, предлагани с чартърната програма на туроператора Абакс, се води във всички световни класации като втория най-красив плаж в света след този в Малдивите.

Абакс е туроператор, който не работи с крайни клиенти, така че за да изберете най-подходящия хотел за вас, според личните ви изисквания, можете да се обърнете към вашия предпочитан туроператор или туристически агент. Цените на ваканциите са абсолютно едни и същи в цялата страна. Засега има два обявени чартърни полета – за 25-ти февруари и за 15-ти март. Очаква се да има нови и през есента, но пък цените може би ще се увеличават лека полека, също както се случи със Занзибар. Първите печелят.

Чистотата. Забравете израза тъмна Африка. Мой приятел беше впечатлен не по-малко от чистите тоалетни дори по пътя, отколкото от лъвовете и жирафите. Хотелите спазват абсолютна хигиена, храната е повече от вкусна и разнообразна, а кенийското еспресо неслучайно е известно като едно от най-добрите в света. Вкусът на мангото и ананаса са такива, каквито никога не можете да опитате в Европа. Гарантирам ви.

Индийският океан може да бъде както бурен, така и спокоен. Е, явно Кения е целуната от Господ, защото крайбрежието на Диани Бийч изобилства от безкраен бял плаж с плитка вода, а приливите и отливите само приближават или отдалечават морето без под краката ви да остава тиня или кал. Напротив, просто белият пясък става все повече и повече. От плажа можете да пазарувате и от подвижните “магазини“ – търговци, които предлагат най-различни сувенири и с които е добре да се пазарите, като крайната цена може да бъде свалена и до 10 пъти. Температурата на водата е почти телесна, вълни няма, подходяща е и за малки деца. Много се изкушавахме да си купим от морските звезди, продавани от плажните търговци, но са забранени да изнасяне, а и така бихме участвали в унищожаването на океанския живот, а това определено не е добра идея.

 

Сафарито е сред преживяванията, които ви препоръчвам да не пропускате. Има различни варианти – за един ден без нощувка, за две нощувки и за три нощувки. При еднодневното може и да не успеете да видите всички животни, тъй като всяко от тях има различен биологичен часовник, а вие сте в саваната само за определено време. Ние избрахме този с две нощувки. И не съжаляваме.

Видяхме и снимахме майка лъвица с бебета на около месец и половина, с петна, които изчезват когато малките котенца станат на 2 години и са готови да се отделят от мама. Прайд с две женски, малки лъвчета на около 9 месеца и мъжки, който гордо и спокойно търпеше екзалтираните хора в джиповете да снимат домочадието му. Имахме късмета да видим и как лъвица храни малките си с убития наскоро бивол, а мъжките търпеливо изчакват да дойде и техният ред. След което похапнаха и те, а на сутринта бяха останали единствено остатъци от другия представител на голямата петорка на саваната.

 

Насладихме се на стада слонове, както и на самотни мъжки, прилични на тримата влъхви, които са се оттеглили от „светския живот“ и са се отдали на размишления далеч от ежбите в стадото. Гледахме как жирафи похапват, как антилопи от различен вид и калибър ни наблюдават с не по-малък интерес отколкото ние тях. В една от лоджите имахме шанса да гледаме стадо от стотици биволи на водопой. Различни цветни птички и куп други сцени, които се запечатват в съзнанието за цял живот. Саваната е магия и неслучайно британският министър-председател Уинстън Чърчил, който е бил начело на империя, владяла огромна част от света, е искал да се пенсионира тъкмо в Кения. „Зелените хълмове на Африка“ оживяха пред очите ни и ни накараха да мечтаем да се върнем още преди да сме си тръгнали. Неслучайно Кения се рекламира под мотото Магичната Кения. Завиждам на тези, които тепърва ще й се насладят за първи път.

 

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.