fbpx
 

Четиризвезден спа хотел в Банско стана дом за възрастни хора

Четиризвездният хотел „Банско Спа енд Холидейз“ вече работи като дом за възрастни хора, стана ясно от сайта на мястото за настаняване. Новият „Банско Бела вита“ обещава 4-звездно обслужване на своите клиенти, които са го избрали, за да прекарат достойно старините си. От бившия хотел и настоящ хоспис предлагат медицинска грижа, избор от здравословни и питателни храни, библиотека, достъп до вестници и списания, настолни игри, интернет, видеонаблюдение, фризьорски салон, организиране на екскурзии и на празненства, гостуване на театрални групи.

От сайта не става ясна цената на услугите, но пък е видно, че менажиращата компания има лиценз за предостяване на резидентна грижа от 29 януари 2021 г. Интересен е фактът, че интернет сайтът на дома за възрастни хора е с разширени ml, използвано от африканската държава Мали. Банковата сметка обаче им е в България.

През последните години подобна практика за превръщане на хотели в старчески домове се наложи край морето. Строените за да посрещат гости места за настаняване не можаха да издържат на отлива на туристи през последните лета и на голямата конкуренция, породена от бума на строителство. Затова и част от собствениците се преориентираха. Според експерти сега може да се очаква нова вълна на промяна на предназначението на хотели.

Причините са няколко. През последната година хотелите работят с много нисък капацитет и разчитат основно на български туристи. В същото време хотелиерският остана единственият бранш, който не получи целево подпомагане от държавата, защото, въпреки че не работеше де факто, по документи не бе затварян и затова не бяха предвидени компенсации за сектора. В същото време все още няма решение за ново удължаване на изплащането на старите заеми или договаряне на нови кредити. Затова и собственици на хотели не само по морето, но и във вътрешността на страната търсят начини да оцелеят – чрез превръщане на хотелите в домове за възрастни хора, продажба на имоти на парче в тях или на цялата собственост, но при свит пазар и липсващи купувачи.

Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.