Безплатна рибена супа, концерти и най-дългото хоро за празника на Бургас

На 6-ти декември, Никулден Бургас традиционно чества своя празник. И през тази година жителите и гостите на града ще могат да се насладят на богата програма. Традиционно всеки ще може да опитва от приготвената рибена супа напълно безплатно. Тя ще се раздава до Община Бургас, в комплекс Меден Рудник, до училище „Петко Росен“, на площад „Св. Св. Кирил и Методий“ и  Магазия.

Начало на празника с тържествена литургия в храм „Св. Св. Кирил и Методий“ ще даде сливенския митрополит Йоаникий. От 10 до 14.30 часа в градинката до Часовника групи и танцови състави ще веселят желаещите да се забавляват. В целия град също са предвидени различни музикални концерти. В 11.30 започва литийното шествие, при което се хвърлят венци в морето в памет на загиналите моряци.

В 13 часа в Дружеството на художниците в Бургас ще се открие традиционната изложба и ще се определи художника и бурга на годината. В 13.30 всички, които са именници на Никулден могат да се снимат заедно за спомен на площад „Атанас Сиреков“. Най-дългото никулденско хоро ще се извие от 14 часа на улиците „Александровска“ и „Богориди“.  През тази година за празника се събират и рибарски разкази.

Хумористичният конкурс „Големият шаран“ започва от 16 часа в Дома на писателя. Кулминацията на празника ще е от 17.30 часа на площад Тройката в града. Тогава започва празничният концерт с участието на Графа, Тони Димитрова, Росен Сеновски, Иван Ченов,  Национално училище за музикално и сценично изкуство „Панчо Владигеров“, фолклорен ансанбъл „Странджа“, хор „Милка Стоева“, Клуб по спортни танци „Бургас 75“ и Духов оркестър с диригент Христо Кожухаров.

Сподели статията
Автор

atanas_ktastev@dpbweb.com

Обичам пътуването заради срещните с разлчини хора и култури, заради шанса да се докоснеш до други светове. А това може да се случи дори без да излизаш от границите на собствената си държава. На един фестивал можеш да пропътуваш хилядолетия и десетки граници без да напускаш мястото си. За мен пътуването е не само красиви гредки и древни монументи, но и хиляди човешки истории. Нека ги научим заедно.