fbpx
 

Кино на връх Шипка в нощта на музеите

Най-високото кино в България на връх Шипка можете да посетите напълно безплатно на 20 май. В нощта срещу 21-ви страната ни за поредна година се включва в инициативата Нощта на музеите. Прожекциите на един от най- новите български филми „Воевода“ ще започне от 18:30 часа в кино залата на Паметника на свободата. Лентата разказва за съдбата на Румяна войвода, предвождала хайдутите в битка срещу османските поробители. В паметника ще е отворена безплатно и постоянната експозиция „Шипченска епопея“.  Освен със собствен превоз до паметника можете да стигнете напълно безплатно и от Казанлък с автобус. Той ще тръгне в 17 часа от паркинга на Художествената галерия в града. Ако сте в региона безплатно можете да посетите самият Музей и да видите запазените експонати от тракийските гробници, златото на Севт и намереното в Севтополис. Не пропускайте и художествената галерия.

В Европейската нощ на музеите можете да посетите напълно безплатно и 45 музея и галерии в София. Сред тях е Националният архиологически музей, в който за първи път в България се показва оригиналното  златно съкровще на прабългарите от Над Сент Миклош. В Националния исторически музей освен постоянните експонати и уникалните български златни и сребърни съкровище ще можете да разгледате и нови експонати за Васил Левски, както и за чуете концерт на камерен хор „Средец“. През нощта в столицата са предвидени и прожекции на сцени от любими български филми и куп други събития в отворените безплатно музеи и галерии.

Във Варна безплатно ще можете да посетите 17 музея, 9 галерии, различни изложби, 20 арт пространства  и да присъствате на няколко безплатни събития  в Нощта на музеите. Някои заведения са предвидили и специална музикална програма, която обаче е с платен вход за разлика от всички останали събития в съботната нощ. Безспорно сред най-интересните места, които можете да посетите напълно безплатно във Варна е Археологическия музей на града, в който е експонирано първото обработено злато в света от Варненския некропол. В нощта можете да станете и рицар в парк- музей „Владислав Варненчик“, да присъствате на демонстрация как се извайват съдове от сребро и да посетите различни концерти и представяния.

В Бургас освен безплатно посещение на музеите и галериите в града е предвидена и специална програма за Деня на музеите. В 18 часа ще бъдат представени  в Археологическия музей на града гостуващата от Ловеч изложба на Луковитското съкровище, съкровището на хан Кубрат от Малая Перешчепина, предоставено от НИМ. Ще можете да видите и златните накити на тракийската жрица Лесескепра. Пред музей пък ще се насладите на празничната програма на градския духов оркестър на Бургас. От 18:30 в Историческия музей в града освен постоянните експозиции ще можете да видите и най-новата изложба „Стена на буквите, писмените знаци на древността“. От 18:45 е предвидена фолклорна програма в двора на Етнографския музей. А от 19 часа на същото място ще бъде открита изложба за троянската дърворезба.

В бъдещата европейска столица на културата Пловдив също можете да обиколите безплатно уникални музеи и галерии в Нощна на музеите. Освен това в града също е предвидена богата съпътствата програма. Музикална нощ започна в 20 часа в галерия Златю Бояджиев и ще продължи до полунощ. В Балабановата къща са предвидени изложби на фотографии, живопис, графика и скулптури. В 18:30 часа в Малката базилика започва работилница за мозайки, последвана от концерт на арт група „Славена“ и на Камерна вокална формация с диригент Станимира Манолова. Римският стадион и куп други забележителности в града също ще са отворени безплатно за посетители.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.