fbpx
 

Жабите на Боянското езеро са част от европейското природно наследство

Когато говорим за планинско езеро обичайно си представяме бистрите води на 7-те Рилски езера или пиринските им кристално сини събратя. Всъщност само на около час път от центъра на София се намира Боянското езеро, което е лесно достъпно, макар и съвсем не толкова бистро и синьо. От началото на Природен парк Витоша при столичния квартал Бояна до езерото се стига за около 40-50 минутен бавен ход, включващ време за снимки, за сладки приказки или за наслада на птичите песни и ударите на кълвачите.

Пътеката към Боянското езеро не е стръмна, а към нея ще ви упъти и поставена табела. Малко преди езерото да се разкрие пред очите ви ще достигнете чешма, а след това и скалния параклис на Свети Пантелеймон, който всъщност представлява ниша, украсена с икони. Също както светецът е закрилник на лекарите и акушерите, така и чистия планински въздух на Витоша дарява здраве.

Едва около 5 минути след като преминете покрай параклиса ще достигнете останките от телената ограда и зад нея пред очите ви ще се разкрие Боянското езеро. И точно тук, ако си представяте красиви изумрудени бистри води и безкрайна водна шир, ще се разочаровате. Езерото е малко и може да го обиколите цялото само за няколко минути. А максималната му дълбочина е едва 2 метра.

Но въпреки малките си размери езерото е важно местообитание на редица земноводни видове като кафява крастава жаба, голяма водна жаба, малък и голям гребенест тритон. Заради това е и сред обектите на опазване на Европейското природно наследство.

Лесният маршрут предполага и повече хора в различните сезони, като естествено през летните месеци те са още повече. Така че обичайно няколкото пейки са заети и ако искате да се насладите на прохладата на Боянското езеро ще трябва да приседнете направо на тревата. Мястото е подходящо и за разходка на домашни любимци.

През зимата езерото замръзва, но въпреки че ледът достига до няколко сантиметра не ви съветваме да се опитвате да се пързаляте по повърхността му, особено в случай че не си падате по моржуването.

 

Сподели статията
Автор

Обичам историята, да се разхождам по стари калдаръмени улички, да усещам във въздуха спомена за отминали времена и легенди. И имам късмета да съм се родил в страна със славно минало и много истории за разказване. България е основана преди повече от 1 300 години и никога не е сменила името си. Бита на хората, техните ежедневни навици, традициите, музиката, изкуството им обаче се е променяло през вековете. Каня ви на една разходка из различите епохи, за да опознаете България.