fbpx
 

Посмейте се с шеги и научете историята на Габрово в интерактивния музей на индустрията

Всяка от беседите отнема около 6-10 минути, като в музея има и други изненади. Но да започнем от индустриализацията. Всъщност това е периодът от славното минало на Габрово, който неслучайно е наричан българският Манчестер заради над 160-те си фабрики и предприемчивост на жителите му. Сред най-известните били текстилните такива, които си запазват славата и през социализма, макар и обединени. Но за това на следващия етаж. В беседата си виртуалният гид, който може да ви разкаже миналото на Габрово и на руски и английски език, освен полезна информация дава и куп интересни факти.

Ако не сте посетили още Интерактивния музей на индустрията в Габрово, съветваме ви да го направите при първия удобен случай. Може и да ви звучи скучно, но сме сигурни, че визитата ще ви опровергае. На три от етажите на музея ви посреща виртуален гид. Красивата дама е облечена в типични дрехи от епохата, за която разказва – индустриализацията на града с над стоте фабрики от 19-ти век, социализма и съвремието. На най-долния етаж, в подземието пък можете да проследите 3D филм за забележителностите на Габрово и региона.

Като този, че инвеститорът в първата ВЕЦ в града първоначално не получил кредит от банката. Наложило му се да заплаши шефът й, че ще го убие и след това ще се самоубие, за да получи нужния заем. Но все пак вместо в затвора се озовал с пари за инвестицията си. Забавните факти, които виртуалният екскурзовод разказва не са един и два, но тактично ще ги премълчим, за да са ви интересни при посещението на музея.

Освен красивата дама, която ви разказва за индустриалния период на Габрово, можете и сами да сравните развитието на града с това на големите градове по света и у нас. За целта използвате виртуална стена, която се движи само с едно махване на ръка. На стената под формата на виртуален вестник пък ще видите още факти за миналото на града и снимки. Сред експонатите са и още предмети и фотоси от епохата.

Следващият етаж разказва за това как по време на комунистическия и социалистически период се одържавяват предприятията и се създават нови заводи. Текстилната индустрия продължава да бъде водеща за града. По любопитен начин ще научите за това как се развиват предприятията, какво произвеждат, както и нови интересни факти. Можете да видите изложени предмети от социализма – униформи на чавдарчета, пластмасови изделия, произведени в Габрово като дъска на тоалетна чиния, както и да се изплашите от изложените взривни вещества.

Третият етаж е с информация за съвременно Габрово и на него можете да разгледате фотоси и карикатури. За посетителите е предвидена и интерактивна игра. Можете да изберете една от три габровски шеги и да вземете участие в тяхната екранизация. След това готовите клипове се качват в специален канал и можете да си ги гледате за спомен от посещението. Естествено, какви са шегите няма да ви кажем, да са ви интересни.

И тъй като в Габрово и околностите със сигурност има още десетки неща, които да видите, можете да отседнете по времето на визитата си в града на смеха и сатирата. Най-удачният избор е хотел Мак, който  носи само три звезди, но всъщност удобството, конфорта, чистотата и обслужването го правят перфектен за престоя на бизнесмени, семейства с деца и туристи, които искат да се запознаят с историята и забележителностите на габровския регион.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.