fbpx

Галерия – Тракийските гробници край Казанлък

Долината на тракийските царе край Казанлък все още крие тайни от миналото. Предполага се, че в региона има над 1500 надгробни тракийски могили, като към момента са проучени около 300. Най-известната разкрита гробница е Казанлъшката, която се намира в града, в парк „Тюлбето“.  Откритата случайно през 1944 г. могила смайва със стенописите си. През 1979 г. е включена е в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО, а оргиналът стои затворен и консервиран, за да се запази във времето. Непосредствено до него е построено точно копие, което дори пази следите от разрушение, както са и върху оригинала. В него туристите могат да влязат и дори да правят снимки. Входът струва 3 лева за възрастни  и 1 лева за учащи. Снимките и беседите се плащат допълнително. Гробницата е датирана от 3-ти век преди Христа.

Гробницата на тракийския цар Севт III или могилата Голямата Косматка е строена през 5-ти век преди Христа. В нея са открити невероятно богато украсения златен венец на владетеля, златна чаша за вино, наколенници и шлем, апликации за конска амуниция. Както и главата от статуята на Севт, която е стояла на пиедестал в столицата на траките Севтополис. Оригиналите им днес могат да бъдат видяни в Казанлъшкия музей „Искра“. Доскоро съкровищата гостуваха в парижкия музей „Лувър“.

Храмът-могила Шушманец е датиран от 4-ти век преди Христа. Ограбена е още в древността. Но и днес смайва не със златно, а с едно друго съкровище – архитектурно.  В средата на предверието на гробницата се издига единствена йонийска колона, която е наклонена като кулата в Пиза, поддала се на тежестта на гробницата и на вековете. В центъра на кръглата камера пък се издига масивна дорийска колона.

Може би най-загадъчната и мистична е могилата Оструша. Датирана е от средата на 4-ти век преди Христа. Състои с от 6 помещения, като най-впечатляващото е погребална камара. Също е ограбена още в древността, като дори не се знае кой е владетелят, заради който е създадена. Погребалната камера е изключително интересна заради фасетирания си и изрисуван таван, направен от монолитен блок.  От златната му украса и рисунките днес е останало малко. Най-добре е запазен портрет на глава в профил, носеща златни обеци и огърлица. Известен е като красивата тракийка, но според някои наблюдатели лицето е на младеж, вероятно приближен до покойния владетел.

Красива България
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.