fbpx
 

Игри и състезания с череши в Кюстендил

За поредна година Кюстендил ще събере гости от близо и далеч за празника на черешата. Атрактивният фестивал ще се проведе от 22-ри до 24-ти юни и ще включва разнообразни игри, състезания, конкурси, концерти и безплатни туристически обиколки. Началото на събитието ще бъде дадено с изложба на студенти, вдъхновени от творчеството на Владимир Димитров – Майстора, в едноименната галерия в Кюстендил.

Пред общината от 20 часа пък публиката ще весели  с изпълненията си певицата Ирина Флорин. От 10 часа на 23-ти юни в градинката пред община Кюстендил ще можете да разгледате и изложбата базар на череши и черешови произведения, както и изложение на занаятчии и арт-работилница за деца. Официалното откриване на празника е в 11 часа.

Тогава ще бъдат представени различни сортове череши. И ще се проведе най-дългоочакваният конкурс за най-едра череша, за най-атрактивно вешало /типична за региона плитка от череши/ и за най-красив черешов щанд. В 12 часа започва фолклорният празник „Черешчица род родила“, а в 15 часа ще станат ясни победителите в черешовите конкурси.

Напълно безплатно гостите на града могат да разгледат забележителностите в Кюстендил, като сборният пункт за обиколката е пред Туристическия информационен център в града от 16 часа. От 20 часа ще започне празничният концерт на площад „Велбъжд“. Изложението на череши ще продължи и в неделя, 24-ти юни. От 10.30 часа Драгомир Драганов ще проведе кулинарната надпревара „Череши в кухнята“, а от 12 часа са предвидени състезателни игри със сладкия плод. В 13 часа ще тръгне туристическа група с водач от Туристически информационен център в града,  която безплатно ще посети Хисарлъка. А в 13.30 ще бъдат обявени победителите в кулинарната надпревара.

Сподели статията
Автор

Обичам пътуването заради срещните с разлчини хора и култури, заради шанса да се докоснеш до други светове. А това може да се случи дори без да излизаш от границите на собствената си държава. На един фестивал можеш да пропътуваш хилядолетия и десетки граници без да напускаш мястото си. За мен пътуването е не само красиви гредки и древни монументи, но и хиляди човешки истории. Нека ги научим заедно.