fbpx
 

Игри, изненади и безплатни музеи за деня на детето

Денят на детето 1 юни е сред най-обичаните празници от малки и големи. Затова и из цялата страна малчуганите в този ден ще се радват на специално внимание. Почти във всеки град са оранизирани различни забавления, игри и изненади за малки и пораснали хлапета. В България празникът се празнува от далечната 1949 година.

В Банско детският празник ще продължи три дни. Началото ще бъде дадено в 9:30 часа в детските градини на планинския курорт и Добринище. Малките рибари пък могат да премерят сили кой ще хване най-голям улов от 10 часа на язовир Белизмата. През деня всички музеи в града ще работят безплатно за децата и ще ги посрещат с уникални разкази за миналото на града.

В посетителския информационен център пък ще се прожектират безплатно филми от 15:30 до 19 часа.

На 2-ри юни забавленията за децата ще продължат в градския парк. Там малки художници ще се научат да рисуватвърху камък. На 3-ти юни ще се проведе детско състезание по планинско колоездене. Началото на надпреварата е от  10 часа в градския парк.

Във Варна малчуганите ще могат да се забавляват безплатно на ледената пързалка, кактои на други спортни обекти. В някои училища пък ще бъдат проведени открити уроци по баскетбол със Саша Топчов и Венци Гечев, футбол с Петър Кръстев и тенис на маса с треньора Александър Савов. В 9:30 в Детския кът на морската градина ще се проведе конкурс за детска рисунка “Нарисувай своя европейски дом“ за деца до 12 г. , а победителят ще получи таблет.

Всеки ще може да посети Зоопарка на Варна напълно безплатно и да се наслади на празничен концерт в него от 10 часа. В купона ще участват 10:00 балет „Мелади“, фолклорна формация „Ритъм“, клуб по рокендрол „Денс Стар“ и вокална група „Весели щурчета“. От 10:30 в читалище „П.Р.Славейков” във Владиславово ще започне сладоледено парти с куклен театър. По същото време в търговски център Фулмакс  започва Спортен празник за деца от всички възрасти.

Предвидени са различни игри като скачане с чували, дърпане на въже и още много изненади и награди за децата. От 11 часа на сцена „Раковина“ ще започне забавно детско шоу с участието на театрална трупа „Трик – Трак” . По време на празника ще оживеят приказни герои, а децата ще участват в различни игри.

Празникът в Пловдив ще започне от 10:30 часа на градския площад пред общината с изява на млади таланти. В 16 часа е началото на Детски фестивал „Талантино- забавление и представление“, на който децата ще могат да опитат различни лакомства, да получат цветни балони и да поскачат в надуваем замък. Около 18 часа на площада ще пеят и танцуват различни изпълнители за публиката. В 19:30 часа ще бъде изтеглен побдителят от благотвоителната томбола, а децата ще могат да опитат от огромна и вкусна торта.

По традиция в София на 1-ви юни пред Народния театър „Иван Вазов“ ще се проведе Детски панаир, в който малчуганите могат да получат нови знания и да се забавляват в 60-те различни работилници. Естествено, посещението е напълно безплатно, а парзникът ще продължи през целия ден от 11 до 20 часа. В парка „Гео Милев“ също през целия ден ще празнуват 1-ви юни с детски приказки, уроци по йога, работилници, лекции, тихи игри, музика и смешки. В Борисовата градина пък децата могат да участват в детско караоке, различни ателиета, игри и дори да спечелят награда от томбола.

Децата могат да пояздят за първи път кон на 1-ви юни в конна база „Спарата“. Празничната програма в нея обаче струва 30 лева, като детето трябва задължително да е с придружител, за да поязди кон и да се включи в забавните игри. Безплатни уроци по киокошенкай, концерти и купища игри очакват децата в Южния парк, парка Заимов и в много райони на столицата.

Децата в Стара Загора също ще се радват на много игри, забавления и изненади в деня на детето. Детският празник „Безброй и едно желания“ ще започне в парк „Пети октомври“ от 10.00 ч. и ще продължи до 13.00 ч. На сцената ще се изявяват деца-таланти, а паралелно ще вървят ателиета на открито за млади археолози, рисуване, плъстене на вълна, израбтване на бижута, йога, караотке и уроци по чужди езици. Малчуганите ще могат да влязат и в ролята на истински пожарникари.

Сподели статията
Автор

Обичам пътуването заради срещните с разлчини хора и култури, заради шанса да се докоснеш до други светове. А това може да се случи дори без да излизаш от границите на собствената си държава. На един фестивал можеш да пропътуваш хилядолетия и десетки граници без да напускаш мястото си. За мен пътуването е не само красиви гредки и древни монументи, но и хиляди човешки истории. Нека ги научим заедно.