fbpx
 

В манастира Герхард в Армения съхранявали копието, с което е прободен Христос

Армения не просто е първата страна в света, която е приела християнството за държавна религия, но и една от тези, в които се пазят много различни религиозни светини, почитани и до днес със същата вяра и страст, както преди столетия. Армения е покръстена през 301 година. Първоначално религията се проповядвала в страната от апостолите Тадей и Вартоломей. Но покръстването се случва векове по-късно, след като владетелят на страната се разболял неизлечимо, а на сестра му се присънило, че единственият който може да го спаси е Григорий – християнин изоставен в дълбока дупка – тъмница за да умре преди дължи години. С помощта на християнка, която му носила храна обаче, той чудотворно оцелял, а с божията помощ излекувал и владетелят. В отговор царят провъзгласил християнството за държавна религия. Така светията, познат като Григорий Просветител е и човекът, покръстил Армения през 301 г.

И до днес арменската църква и арменските храмове се струват както познати и близки на християните от цял свят, така и интересни и забулени с тайнства заради спецификите им. Първото, което ще ви направи впечатление при пристъпянето в арменска църква е характерната й архитектура, по която се различават от храмовете в цял свят. През 11-12 век арменските църкви започват да се строят с преддверие преди входа към самото църковно помещение, наречени гавит. В него се събирала цялата общност, провеждали се срещи, чествали се празници, като там можели да влизат и хора, които не са православни, докато в самата църква можели да пристъпят само кръстените. Затова и гавитът, чиято архитектура през вековете се сменя и може да е поддържан или не от колони, е по-голям от същинската църква.

Олтарът в арменските църкви също е интересен – няма типичните за нас икони, а вместо това се открива и закрива със завеса – символ на прехода от земното към духовното. Сред най-интересните места, които можете да посетите, за да се запознаете с тази архитектура е манастирът Герхард или още известен като манастира на копието, тъй като според легендата именно в него се съхранявало копието, с което е прободен Исус Христос на кръста е било донесено в Армения от апостол Юда, който в страната наричат и Тадеус и се е съхранявало именно в този манастир. Копието сега е изложено в религиозния център на Армения – Ечмиадзин.

Един от гавитите на църквите в манастира Герхард например е изсечен директно в скалата, като такива са и колоните, които поддържат конструкцията. Ако имате късмет или пък си платите и резервирате предварително хор, можете да се насладите на древни арменски песнопения в манастира, който е под егидата на ЮНЕСКО. Според преданията е основан именно от Григорий Просветител , който изградил манастира в пещера, около целебен извор, който и днес тече и можете да си налеете вода от аязмото.

Манастирът, частично изсечен в скалите, е заобиколен от масивни високи стени от трите страни и планината от четвъртата. През годините често бил разрушаван и съграждан отново. Най-старата част, която днес може да бъде посетена е от 12-ти век. В него има много свързани помежду си параклиси и лабиринт от пещери, тайни стаи, гробници и типичните арменски каменни кръстове – хачкари, които представляват изсечени украсени кръстове върху правоъгълни плочи. Пред манастира пък можете да си купите домашен сладък арменски хляб, който наистина е много вкусен и прилича на пита с пълнеж от сладко, както и други вкусотии – например сладък суджук от гроздов петмез, мед и ядки.

Ако искате да посетите манастира, един от най-изгодните варианти е да се включите в организирана екскурзия, като тази на туроператора Бохемия . Това е само една от спирките в богатата програма на екскурзията.

Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.