fbpx
 

Германия има вписани 3 природни забележителности в ЮНЕСКО

Едни от най-интересните места за посещение във всяка страна по света са забележителностите, включени в списък на ЮНЕСКО на обектите със световно значение. Германия се горедее с цели 41 такива атракции. 3 от включените в списъка са природни забележителности. Кои са те? Ще ви ги представим с удоволствие.

Едно от най-интересните и популярни в света е Месел Пит – мястото с изключително добре запазени древни фосили.  Това е най-важното място в света за всеки учен или любител, който иска да надникне 57 милиона години назад в миналото. На мястото ще научите как са еволюирали бозайниците и можете да разгледате над 1000 вида вкаменелости на растения и животни.

Общо намерените останки са над 40 000. Част от фосилите са запазили цели скелети, докато други са на части от тялото и дори на съдържанието на стомаха. Досега са възстановени повече от 30 пълни скелета. Уникалното място е разположено на площ от 42 фектара в германската провинция Хесен, в района на Дармщад. Мястото може да бъде посетено с гид.

Ватенмеер е природен резерват. Екосистемата на брега на Северно море обхваща площ от 11 000 квадратни километра и  включва трите национални парка Ватенмеер – на Шлезвиг-Холщайн, на Долна Саксония, на Хамбург и Дания, както и природозащитната зона Ватенмеер в Холандия. И въпреки, че Германия не е известна с морските си плажове, предизвикаме ви да посетите района. Ще се убедите, че пейзажите са извънземно красиви. Белите плажове ви като че ли ви пренасят на екзотична океанска дестинация.

А зелените тучни поляни, по които можете да видите различни диви животни само допълват картината. Освен това тук можете да се почуствате като ходещ по водата, обикаляйки морските плитчини в компанията на  многообразие от птици, търсещи лесен обяд. Приливите на всеки 6 часа коренно променят пейзажа, като че ли с магическа пръчка. В далечината, при повече късмет, можете да видите и тюлени и морски свине.

Третата природна забележителност на Германия, включена в списъка на Юнеско, се разпростира на териториите на 12 държави, сред които от последните дни е включена и България. Това са буковите гори на Карпатите и други региони в Европа. Да се разходите сред дърветата, покривали някога необезпокоявани почти цялата част на континентална Европа и днес е рамонтично и вдъхновяващо.

В сърцето на региона на Мекленбургските езера се намират подобни запазени букови гори. Дълго време управниците на региона, местните херцози предпочитали сянката им за лов и забранявали всякаква намеса, за да не бъде обезпокояван дивеча. Затова разхождайки се по горските пътеки днес очаквате всеки миг иззад някое езерце да се покаже приказна фея.

На подобна букова сянка можете да се насладите и само на час път от столицата на Германия Берлин, в горичката Грумзин, в биосферния резерват Шорфхайде-Корин в Брандербург. По дълбоките долини, редуващи се с върхове можете да прочетете свидетелствата от последната ледникова епоха. Ако сте фен на запазените гори не пропускайте да се отбиете и до буковия рай в национален парк Хайних в Тюрингия и в националния парк Келервалд – Едерзее в Хесен.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.