fbpx
 

Гигантските маски от Кукерландия гостуват в София

Гигантските кукерски маски, запазеният символ на фестивала Кукерландия в Ямбол, могат да бъдат видяни и снимани в София до 1 февруари. Артистичните инсталации са изложени под купола на античния комплекс „Сердика“ в центъра на столицата. Те са постоянно присъствие в ямболския фестивал, който през тази година ще отбележи 20 години от създаването си. А началото му ще бъде дадено на 28 февруари.

Преди Кукерландия маските ще могат да бъдат снимани и в Пловдив, Стара Загора, Хасково, Бургас и Сливен. Триметровите съоръжения представят в стилизиран вид типичните за тази част на България кукерски маски. Според изследователи, корените на кукерските игри се откриват в далечните езически времена и се свързват с културата на древна Тракия и тогавашните Дионисиеви празници.

kukerlandia yambol
kukerlandia yambol

Всяка година като част от фестивала се организира и фотографски конкурс за най-добрите снимки на кукери. Творбите за участие могат да се изпращат до 15 февруари. Най-добрите 45 от ще бъдат допуснати до изложбата-конкурс, която може да бъде видяна по време на Кукерландия в края на февруари и началото на март.

Автор

Обичам историята, да се разхождам по стари калдаръмени улички, да усещам във въздуха спомена за отминали времена и легенди. И имам късмета да съм се родил в страна със славно минало и много истории за разказване. България е основана преди повече от 1 300 години и никога не е сменила името си. Бита на хората, техните ежедневни навици, традициите, музиката, изкуството им обаче се е променяло през вековете. Каня ви на една разходка из различите епохи, за да опознаете България.