fbpx
 

Гладиаторски битки в Никополис ад Иструм

За шести път ще се проведе фестивалът „Нике-играта и победата“

За шести път тази година в археологическия резерват Никополис ад Иструм любителите на историята могат да видят как пред очите им оживяват отминали събития. Сред най-атрактивните от тях са гладиаторските битки, които традиционно са част от програмата на фестивала „Нике – игра на победата“. Тази година той ще се проведе на 15 юли, а входът е свободен.

 

Откриването на фестивала е от 10:30 часа. Малко след това можете да видите демонстрация на екипировки и на бойни построения на римляни и даки. В програмата следва битка между римляните и варварите. Посетителите ще могат да си представят и как е протичал живота в римския град, както и да присъстват на възстановка на пазар на роби. Следват гладиаторски битки, модно дефиле на антични дрехи, разказ за делото на Улфила, ръкополагане на хорепископ, демонстрация на антични настолни игри, германска сватба, съдебен процес и концерт на дуо „Ксана“.

 

 

В различни възстановки ще се включат над 80 участници от сдружение за антични реконструкции „Mos Maiorum Ulpiae Serdicae“-София, Група за късноантични възстановки „Dux Anticae“-Свищов,  Сдружение “Багачин – Foederati“-Лом, Гладиаторската школа „Ludus Lupercalis“-Ямбол, Проект „Тервинги“-Ямбол  и свободни реконструктори от страната. Специален гост от чужбина ще е групата „Asociatia За любителите на историята и археологията по време на събитието  ще има и две пешеходни обиколки с беседи в археологическия резерват от 11,3 и 14,30 часа ,  водени от д-р Иван Църов, дългогодишен  проучвател на Никополис ад Иструм.

Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.