fbpx
 

Гладиаторски битки в Никополис ад Иструм

Ако искате да станете свидетел на гладиаторски битки, да опитате ястия, с които са се хранили воините на Римската империя преди векове или да станете свидетел на древен сватбен ритуал, посете Първият римски фестивал „Нике – Играта и Победата“. Той ще се проведе на 13 август в античния римски град Никополис ад Иструм. Руините му се намират само на 18 километра от Велико Търново по пътя за Русе. Стартът на фестивала е в 9.30 сутринта, а веселията ще приключат около 19 часа.

В Никополис ад Иструм ще оживее и древна улица на занятите. Край нея ще можете да наблюдавате стари техники за сечене на монети, изработване на бижута, грънчарство и дори пазар за животни. Чревоугодниците пък сигурно с интерес ще опитат ястията от римската кухня. Много типичен за нея бил специален рибен сос, който римляните добавяли почти във всяко ястие. Приготвял се от рибени вътрешности и подправки и придавал специфичен солен вкус.

По време на фестивала можете още да се научите да стреляте с лък или поне да видите майсторски демонстрации. Ще можете да заснемете още как са изглеждали военните лагери на римляни и варвари,  марша на римските легионери, борбата им с варварите и гладиаторски битки. Ще се запознаете с методите на лечение в античността и с облеклата на живеещите в империята. Ако решите пък сам да се превъплътите във воин или робиня от древността, можете да участвата и в конкурса за най-оригинален костюм на посетител на фестивала.

В програмата на събитието има включени още демонстрация на римски театър,антична сватба, пазар на роби, тракийски ритуал и пир. Естествено ще можете да се запознаете и с историята на мястото, в което се провежда фестивала и направените проучвания в Никополис ад Иструм.

Резервирайте хотели във Велико Търново
Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.