fbpx
 

Славата на Бузлуджа стигна и до Китай

Паметникът на Бузлуджа вече е известен и в Китай. Славата на разрушаващия се комунистически монумент достигна до азиатската страна благодарение на видео, публикувано от китайск туристи в социална мрежа.  В краткото филмче се показват и гледки от София, Пловдив и Фестивала на розата в Казанлък. Линк към видеото на jennfchan намерите в профила му тук https://vimeo.com/192224582?ref=fb-share .

Паметникът на Бузлуджа е популярен и сред американци и канадци. Почти всички чужденци от тези страни, които посетят Велико Търново, Стара Загора или Казанлък не пропускат да отидат и до монумента, който най-често е оприличаван на летяща чиния. Чужденците са склонни да платят по над 50 лева от Велико Търново до Бузлуджа в посока, за да разгледат отблизо странният паметник.

Паметникът е оценен и от Холивуд. Той влиза в сцени от новия филм на Джеъсън Статън и Джеска Алба „Механикът: Възкресение“. Огромният монумент, който се забелязва от десетки километри е построен през 1981 г. в честа на конгрес на тогава управляващата Българска комунистическа партия. Паметникът е открит лично от Тодор Живков, а в изграждането му са инвестирани 14 милиона лева.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.