fbpx
 

Боговете на виното черпят в Илинденци

По традиция за празника на виното в село Илинденци се събират всички богове на виното, почитани в България през вековете. Те зарязват лозята в местността Масовец, за да е богата реколтата и добра продукцията. В ритуала взимат участие маскирани като бога на виното за фригийците Сабазий, на траките – Загрей, на гърците – Дионисий, на римляните – Бакхус, на славяните – Яроло и на православните християни – Свети Трифон.

С тях ще е и момата Кераца, която дала някога името на прочутия бял сорт грозде „Керацуда“, което вирее в този район. Празникът през тази година е на 3-ти февруари. Боговете ще изпълнят ритуала от 10 часа, а от 13 на площада в селото ще бъдат наредени местни гозби, които всеки може да опита заедно с чаша безплатно вино. Освен това ще бъдат наградени и най-добрите местни производители.

Освен това в селото освен кулинарната изложба ще бъде открита и фотографска такава, която ще разказва за знакови моменти от уникалния празник. Както всяка година ще бъде коронован и цар на виното. За доброто настроение на публиката ще се погрижат оркестър „Русалка“, фолтклорен ансанбъл „Малашевци“, „Огражденска четворка“ и ансанбъл „ Бисер“.

Сподели статията
Автор

Обичам историята, да се разхождам по стари калдаръмени улички, да усещам във въздуха спомена за отминали времена и легенди. И имам късмета да съм се родил в страна със славно минало и много истории за разказване. България е основана преди повече от 1 300 години и никога не е сменила името си. Бита на хората, техните ежедневни навици, традициите, музиката, изкуството им обаче се е променяло през вековете. Каня ви на една разходка из различите епохи, за да опознаете България.