fbpx
 

Златни монети откриха в крепостта Алмус край Лом

Три златни монети от времето на византийския император Михаил VII Дука, който е управлявал от 1071 до 1078 година, откриха в античната крепост Алмус в Лом археолози начело с Валери Стоичков. Минискъровището вероятно са стояли в кесия и са били укрити при нападение над кастела, съобщава БНР. Най-често по това време крайдуновските крепости са страдали от набези на узи или кумани.
almus

Снимка БНР/Валери Стоичков

Преди това в крепостта са откривани 3 сребърни монети от 14 век и голямо количество  корубести бронзови византийски монети. Преди дни пък по време на разкопките бе разкрит паметник на виден римлянин от първи век след Христа. Върху мраморния монумент има kадпис на латински език, който е разчетен и се оказва, че разказва историята на римски войн, служил цели 44 години в армията и погребан от своя роб, тъй като не е създал семейство. От надписа личи, че починалият е заемал длъжността имагинифер, тоест носител на образа на императора или нещо като знаменосец.

 

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.