fbpx
 

Съкровище от златни монети с тегло от 4 килограма е намерено в Абритус

 

Най-голямото златно съкровище от монети в България е намерено в римския град Абритус край Разград. То тежало 4 килограма и отброявало 835 монети от 5 век, които били отсечени в монетарниците на Константинопол, Равена, Антиохия и Солун. Заради факта че монетите били много добре запазени се предполага, че те са част от държавно съкровище. Върху северите има знак, който гарантира златното им съдържание. Съкровището било скрито при нападенията над града и така се запазило за поколенията.

 

Основан е през 1-ви век от римляните

Златните монети обаче не са единственото съкровище, което могат да разгледат почитателите на културния туризъм в археологическия резерват Абритус, който се намира само на 2 километра от Разград. Градът е основан от римляните през 1-ви век след Христа върху останките от съществувало по-рано на мястото тракийско селище. Заради факта, че се намира на търговски пътища, се развива като голям градски център. В близост до него през 3-ти век римският император Траян Деций търпи поражение от готите въпреки 30 000-та си армия и загива в битка заедно с по-големия си син и съимператор Херений Етруск.

Разцветът на Абритус продължава по времето на римския император Константин I Велики, който укрепява града и издига около него здрава крепостна стена с 35 бойни кули. Дебелината на стените била до 3 метра, а общата дължина – 1400 метра. Височината им заедно с бойниците достигала 12 метра, а стените следвали спецификите на терена. През 5-6 век значението на града нараства. Абритус става един от седемте най-големи града на римската провинция Втора Мизия и седалище на епископ. Градът е нападан неколкократно и разрушаван от готи и хуни, докато през 6-ти век аварите не го сриват окончателно до основни. В края на 9-ти век върху развалините му е построена българска крепост, която оцелява до 11-ти век.

Историческият музей към резервата е по-интересен дори и от историята на града. В него можете да видите оригинална статуетка от световноизвестната тракийска гробница в Свещари. Статуетката на богинята Нике е от 3 век преди Христа. В музея е изложен и направеният през 4 век преди Христа от чисто злато митичен крилат кон Пегас, открит край село Вазово. Той няма аналог в световната археология. Крилатият кон тежи 475,5 грама. В музея е изложена само половината от Пегас, защото другата половина била разрязана от един тракторист при намирането на находката, който предложил долната част на безценната находка за пепелник на компанията. Впоследствие тя изчезнала.

В 12-те зали на интерактивния музей на Абритус можете по забавен начин заедно с децата си да научите повече за историята на мястото, как е бил устроен Абритус и как е протичал живота в него, каква е била римската мода, любопитни факти за периода, както и как е протекла последната битка на император Траян Деций.

Но не си мислете, че всички съкровища на Абритус са заключени зад четири стени. Мястото е превърнато и в музей на открито. В парковата част на Абритус можете да разгледате 70 епиграфски паметника с надписи на гръцки и латински. Като сред надгробните плочи има още християнски, мюсюлмански и арменски. Площта на археологическия резерват е 3200 кв. м. Сред изложените руини е и резиденцията на висш държавен магистрат. В двора се извисяват и римско-йонийски колони, а празните постаменти са любимо място за снимка на туристите.

Резерватът Абритус може да бъде посетен всеки ден от 9 до 18 часа, а тези, които искат да научат повече за историята на мястото могат да наемат и екскурзовод. Цената за вход е 2,50 лв., като за учащи и пенсионери тя е 1 лев. Хората в неравностойно положение и децата на възраст до 7 години влизат безплатно. Екскурзоводската беседа струва 10 лв. Ако искате да организирате свое лично тържество в музея цената е 100 лева.

Съдържанието е изготвено по проект на Министерство на туризма.

 

Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.