fbpx
 

Показват златна огърлица, намерена при строителството на магистрала „Хемус“

Златна огърлица, шест сребърни фибули с шарнирна конструкция, две мъниста с човешки лица, изработени от стъклена паста, железни копия и други археологически находки, намерени при изграждането на магистрала „Хемус“ и на скоростния път между Видин и Ботевград ще бъдат показани в Националния археологически институт с музей при БАН в София. Изложбата се открива в Деня на археолога – 14 февруари, съобщиха от пътната агенция.  Огърлицата и фибулите са намерени при разкопки край плевенското село Бохот, където са разкрити три археологически структури, които са част от тракийски некропол от ранноелинистическата епоха.

При друг обект край село Чавдарци, област Ловеч, са регистрирани множество археологически структури и артефакти от периода на халколита, бронзова, желязна и римска епохи. Открити са керамични съдове, железни върхове за копия, накити и други находки, свързани с бита и облеклото на населението.

По трасето на пътя Видин – Ботевград, в района на Ружинци, е проучено праисторическо селище от ранния халколит – първа половина на V хил. пр. Хр. Разкритите сгради са с четириъгълна форма с градеж на основата от дърво и глина. В изложбата са представени още каменни оръдия на труда – тесли, брадви, длета, каменна тежест и гривна.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.