fbpx
 

Вижте оригиналното златно съкровище от Сент Миклош в София

Оригиналното златно съкровище от Сент Миклош, което е изработено по времето на основателя на българската държава хан Аспарух през 7-ми век може да бъде видяно в София. То ще бъде изложено в Националния археологически институт с музей при БАН. Безценните предмети, намерени в Банат, днешна Румъния през 1799 г. за първи път ще бъдат показани у нас. При откриването им селището Сент Миклош е в границите на Хабсбургската империя, а съкровището е собственост на Музея за история на изкуството във Виена.

Оригиналните златни предмети за първи път напускат пределите на бившата империя, а копие на предметите гостува през миналата есен в първата българска столица Плиска. Съкровището се състои от 23 златни съдове с общо тегло около 10 кг злато, като повечето предмети са с проба от 20-22 карата. В украсата на съдовете се срещат орнаменти, присъщи на различни култури – християнски кръстове, рунически прабългарски знаци, мотиви присъщи на сасанидското и на византийското изкуство.

Съкровището е датирано от намерен върху него надпис на прабългарски език, според който е изработено през 693 година след Христа, по време на управлението на хан Аспарух. За прабълграския му произход говори и конник, изобразен на един от съдовете. Според други учени той е сборно, а предметите в него са събрани от различни колекции на владетели. Съкровището е намерено от двама братя български градинари, при разкопаване на земята им.

Post Tags
Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.