fbpx
 

Оркестърът на Горан Брегович весели Шабла

Безплатен концерт на оркестъра на Горан Брегович ще се състои на 2-ри юни в Шабла. Поводът е празника на града. Началото на музикалния купон е от 19 часа на площада в Шабла. Оркестърът ще свири парчетата, озвучили филмите „Ъндърграунд“, „Черна котка, бял котарак“, „Циганско време“ и „Баща в командировка“.

Освен вечерната веселба в Шабла ще се проведе  и традиционния панаир през деня. Шабла е основана през 16 век. Има няколко теории за произхода на името му. Според легендата преди да стане селище Шабла била имението на Айше Абла или както всикчи я наричали леля Айше. Но върлуващата чума прогонила хората от имението и те преместили в къщи по-близо до морето. В честа на Айше Абла обаче нарекли селището Шабла.

Според друга легенда името на Шабла произлиза от наименованието на дивия киселец в района, чиито листа приличат на саби. Оттам и идвало името. Трета теория твърди, че името произлиза от латинското или тракийско название саблум, което означава пясъци. Така или иначе от 1969 г. Шабла е град.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.