fbpx
 

Ден, посветен на гръцката култура на фестивала „Струма“ в Кюстендил

3 септември е денят, посветен на гръцката култура, в рамките на фестивала „Струма“, който ще се проведе в Кюстендил от 2-ри до 9-ти септември, съобщиха от гръцкото посолство в България. По време на събитието ще се открие изложбата „Пиргова“ и ще се прожектират наградени филми от „Фестивал Драма пътува до България“.

Изложбата, озаглавена „Пиргова – културен щит“ е представена на българската публика от галерия GALLERY13, която се намира в град Драма, Гърция. В нея участват девет гръцки художници. Изложбата ще се проведе в старата средновековна Пиргова кула от XV век, която е паметник на културното наследство на България. Чрез изложбата кулата ще се превърне в „Библиотека“ от произведения на изкуството с препратки към книгите и писмеността.

В първата част на гръцкото кино посвещение ще бъдат показани следните осем, наградени късометражни филми, които съставляват раздела „Фестивал Драма пътува до България“: “Index”, “W”, „Не искам да те забравя“, “Dakar”, „Канарче”, „От балкона“, „Булевард Патисия“, „Чадър“, които са специално селектирани за българската публика от Международения кино фестивал на късометражния филм Драма.

Във втората част на гръцкото кино посвещение ще бъдат прожектирани онлайн чрез платформата на гръцката държавна телевизия ERTFLIX четири документални филми, посветени на живота и творческата кариера на емблематичното гръцко сопрано Мария Калас по повод тазгодишната стогодишнина от рождението ѝ. Събитието е реилизирано в сътрудничество между Дирекцията на гърците в чужбина на ERT и Генералния секретариат на гърците в чужбина и Публична дипломация на Министерството на външните работи на Гърция и „Гръцката асоциация Мария Калас”.

В третата част ще бъде прожектиран историческият документален филм „Героичният град Вурла в Мала Азия” на режисьора Ирини Сариоглу, който бе предоставен за прожектиране на фестивал „Струма” от гръцкия Международен фестивал за документално кино на Кастелоризо „Отвъд границите”. Документалният филм представя свидетелства, архиви, снимков материал, засягащи Вурла – вторият по големина град на брега на Мала Азия. Накрая ще бъде прожектиран късометражният филм „Мраморна нощ” на режисьора Петрос Николау, посветен на гръцкия писател Антонис Самаракис.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.