fbpx
 

Групи от Коста Рика и Венецуела на фестивала за автентичен фолклор в Дорково

Между 27-ми и 29-ти юли в пазарджишкото село Дорково ще се проведе 20-то юбилейно издание на Фестивала за автентичен фоклор. И през тази година десетки групи от различни краища на България и от целия свят ще представят автентични фолклорни песни и танци. За участие в събитието се допускат само певчески и танцови формации, които изпълняват необработени автентични фолклорни произведения.

Dorkovo

Условие е и песните и танците да не са показвани вече на фестивала в Дорково. През тази година участие са заявили групи от регионите на Пазарджик, Пловдив, Шумен, Хасково, Варна, Благоевград, Силистра, Видин, Монтана, Стара Загора, Перник, Добрич, Разград, Враца, Смолян, Кърджали, Добрич, София, Сапарева баня, Ямбол. Като естествено ще се представят и домакините от Дорково. Така че за три дни можете да се запознаете с фолклорните традиции на цяла България.

Dorkovo

Освен това ще можете да се насладите и на автентичен фолклор от цял свят. Тъй като в Дорково за фестивала ще пристигнат изпълнители от Коста Рика, Венецуела, съседна Сърбия, Русия и САЩ. В последната вечер на фестивала е предвиден и галаконцерт на чуждестранните групи.

Dorkovo

Освен с фестивала си село Дорково се гордее и с намиращата се в близост крепост Цепина, както и със своя мамут в плиоценския парк край селото. Всъщност освен него можете да видите и други находки и възстановки на флората и фауната в региона преди милиони години. При проведени експедиции в района са намерени множество животински останки, както и нов вид за науката птици – родопски глухар и вид дребна птица от семейството на яребиците.

Най-интересен музеят е безспорно за децата, но и възрастните рядко пропускат да си направят селфи с огромния мамут. Билетът за музея струва 5 лева за възрастни, 3 лева за деца и безплатно за най-малките до 3 години. В цената му обаче влиза и входът на още една забележителност на Дорково – крепостта Цепина. Средновековната твърдина се намира на 6 километра от селото и до нея води асфалтиран път.

Dorkovo
Post Tags
Сподели статията
Автор

Обичам пътуването заради срещните с разлчини хора и култури, заради шанса да се докоснеш до други светове. А това може да се случи дори без да излизаш от границите на собствената си държава. На един фестивал можеш да пропътуваш хилядолетия и десетки граници без да напускаш мястото си. За мен пътуването е не само красиви гредки и древни монументи, но и хиляди човешки истории. Нека ги научим заедно.