fbpx
 

Гругапарк в Есен – цветен оазис насред града

Едно от местата, които задължително трябва да посетите в германския град Есен е Гругапрак – място за релакс, ботаническа градина, мини зоопарк, прохладно място край езера и река, място за наблюдение на птици и всичко това като огромен зелен оазис почти в сърцето на града. Неслучайно паркът е любимо място за отдих, събиране на слънчев тен, пикник, сливане с природата, за разходки с домашни любимци.

За да разгледате и да се разходите в парка трябва да платите входен билет. Цената за еднократен достъп е 4 евро, като има и различни намаления. Хората в неравностойно положение и децата под 6 години влизат напълно безплатно, но трябва задължително да си придружени от възрастен. Децата на възраст от 6 до 14 години плащат по 1,20 лева. Младежите над 15 г. и студенти – по 2,50 евро. Предлагат се и фамилни билети за семейства с до 6 деца на възраст до 14 години. Билетът за двама възрастни плюс децата струва 8,50 евро. За групи от над 10 човека билетът излиза по 3 евро на човек. Предлагат се и различни карти за многократни посещения. Домашните любимци като кучета също могат да се разхождат в парка, без допълнителен билет, но задължително на каишка. Карането на велосипеди обаче е забранено. Паркът е отворен от 9 сутринта до падането на нощта през цялата година.

На територията на парка има Ботаническа градина с редки и красиви растения, атрактивен животински парк с елени и нощни птици като различни сови, площадки за спорт и игра, спа центъра, огромна поляна, места за пикник и барбекю, площадки за наблюдение, течаща рекичка и диви обитатели като катерици и птици. Всъщност паркът е основан благодарение на изложба за ландшафтно градинарство в Рур през 1929 г. Площта му е 700 хиляди квадратни метра и е един от най-големите и атрактивни паркове за отдих в Европа.

Ботаническата градина е засадена още през 1927 г. като учебно-опитна градина за научни цели. Днес можете да разгледате алпинеум, цветна градина, вестфалска фермерска градина, розова градина, колекция от иглолистни дървета, азиатска градина, езерца с водни лилии, билкова градина и други. В парка живеят и близо 500 различни животни, като най-голямо е разнообразието от птици.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.