fbpx
 

Екскурзоводите за пореден път искат финансова помощ

За пореден път от началото на ковид кризата преди повече от година организации и сдружения на екскурзоводи и водачи искат от държавата да бъдат подпомогнати финансово, тъй като над 15 месеца са оставени без препитание предвид невъзможността за провеждане на екскурзии. До момента нашите членове не са получили никаква помощ, обясняват в писмо до служебния премиер и министри от 4 организации на екскурзоводите.

Те припомнят, че още през август миналата година бе анонсиран специален механизъм за подпомагане на заетите в тази професия, но проектът е отворен за кандидатстване едва през тази година. Към момента е преминал едва първият етап по първоначално одобрение на кандидатите и вече близо 800 от 1700-те регистрирани екскурзоводи са изявили желание да участват в нея.

За да оцелее браншът организациите настояват за ускоряване на изпълнението на европейската програма и за отпускане на допълнително целево финансиране за легално регистрираните в сектора. От организациите припомнят, че над 90 % от дохода на екскурзоводите и планинските водачи спреди кризата е бил генериран от входящ международен туризъм в България, който към момента е сведен до нула.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.