fbpx
 

Екскурзоводите настояват за туристическа полиция

От Асоциацията на екскурзоводите в България настояват да бъде създадена туристическа полиция или друг контролен орган, който да проверява дали гидовете, които изнасят беседи за историята ни имат нужния лизенз. По света подобна цивилна полиция, която да следи за спазване на правилата се назначава от общините, които имат най-голям интерес да покажат в истинсктата им историчеса светлина забележителностите на територията им.

tourism poliece

Глобите за нарушителите са солени. Така например ако български екскурзовод реши да изнася нелегално беседа в Солун или Истанбул, а полицията го хване, ще трябва да плати глоба между 100 и 400 евро. Сред другите пратики по света е и самите музеи, атракции и обекти да не допускат самозвани и нерегистрирани екскурзоводи да водят беседите си в тях. Заради липсата на контрол страната губи всяка година по 25 милиона лева, категорични са експерти.

tourism poliece

Загубите са заради невъзможността да се защити правото на специализирания труд на екскурзоводите у нас и неназначаване на служители, които биха обслужвали чуждите групи, които сега идват у нас със собствени гидове, въпреки че това противоречи на закона. Екскурзоводите настояват и да бъдат допускани до всички културни обекти и забележителности в страната без да се налага да плащат входна такса. Дори когато посещават дадена атракция без група. Защото в тези случаи екскурозводите обикновено опресняват информацията си и подготвят беседата си, така че тя да бъде интересна на туристите.

Сподели статията
Автор

Обичам пътуването заради срещните с разлчини хора и култури, заради шанса да се докоснеш до други светове. А това може да се случи дори без да излизаш от границите на собствената си държава. На един фестивал можеш да пропътуваш хилядолетия и десетки граници без да напускаш мястото си. За мен пътуването е не само красиви гредки и древни монументи, но и хиляди човешки истории. Нека ги научим заедно.