fbpx
 

Китари звучат сред римска мозайка от 3-ти век в Пловдив

Между 7-ми и 9-ти октомври в Пловдив ще се проведе 10-я Международен китарен фестивал  GuitArt. Освен на богата музикална програма и майсторски класове, почитателите на изкуството, ще имат и уникалния шанс да се насладят на римска мозайка от 3-ти и 4-ти век. Причината е домакин на събитието е културен център Тракарт.

Той  се намира в подлез „Археологически“, като музеят всъщност се помещава на мястото, където се е издигала късноантичната жилищна сгр EIPHNH от 3-4 век. Руините и запазената римска мозайка са причина мястото да е паметник от национално и световно значение. В музея можете да разгледате и наистина впечатляващо богата колекция „Стъклото в Античното изкуство“. Експонатите в нея проследяват различни техники от 5-ти век преди Христа до 4-ти век след Христа.

Билетът за един концерт от фестивала струва 10 лв, а за 5 концерта – 35 лева. Откриването на фестивала е от 19 часа на 7-ми октомври с рецитал на французина Габриел Бианко. Програмата продължава с концерт на The Teachers. За събота е предвиден уоркшоп на Цветан Недялков за импровизациите в различните стилове музика.

Също в събота има и уоркшопове на Светлин Стайков и Del Padre, рецитал на Спасимир Стойчев и концерт на Miscelanea Guitart Quartet от Австрия. В неделя денят е посветен на майсторски класове и уоркшоп на Spectrum Music Lab . Фестивалът със своя концерт ще закрие Del Padre.

Резервирайте хотели в Пловдив
Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.