fbpx
 

Кенджу – музеят без стени в Южна Корея пази хилядолетни загадки и купища златни съкровища

Чували ли сте за кралство Шила, което е владеело част от териториите на днешна Южна Корея за близо 1000 години – между 57 година преди Христа и 935 години след Христа? А знаете ли, че там наред със съществуващите забележителности, част от световното културно наследство на ЮНЕСКО и стотиците златни предмети  е намерен и един златен меч, често наричан „български“ , тъй като според учените изработката му приличала на тези, намирани по родните земи?

Ако искате да посетите тази мистична земя, предполагаемата хипотетична връзка с родната история обаче далеч не е единствената причина да го направите. Често наричат Кенджу в Южна Корея(можете да го срещнете написано и като Кьонгджу) – Gyeongju, музей без стени. Разходката в Тумули парк ще ви даде възможност да видите мястото, където е намерен меча. В момента от всички съществуващи в комплекса близо 160 гробници са проучени изцяло или частично едва 23. Само в 6 от тях са открити 40 000 артефакта.

Гробниците в парка нямат коридори. Вместо това покойниците и техните съкровища са положени в дълбоки ями, облицовани с дърво. Те са покрити с кал и запечатани с глина. След което върху земната маса се издига истинска постройка от масирани речни камъни, които не само правят достъпа до гробниците по-труден, но и с тежестта си допълнително заравят скъпоценностите и телата. Според историческите сведения последните могили са построени през 6-ти век след Христа, малко преди в страната да бъде приет будизмът като религия, заради което владетелите спират да бъдат погребвани ритуално.

Според легендата митичният основател на Шила се излюпил от яйце, измътено от бял кон. Именна на бял кон е и най-известният стенопис, открит в гробниците. Белият кон препуска в облаците. Заради галопиращия му полет името на самата гробница е Чеонма, което е името на корейския Пегас. Тя всъщност била първата могила, която била разкопана и заради специфичната конструкция на могилите обаче се наложило да я разрушат изцяло. Днес посетителите влизат във възстановка на оригиналната могила. Сред откритите в нея експонати са пълно златно конско съоръжение, златен колан с нефритена украса, златна корона, гривни и пръстени и дори изработени изцяло от злато обувки, които очевидно не били носени никога. Не липсвали още бронзови и железни казани, керамични съдове и дори меч.

Не по-малко интересен за посещение в районът е храмът Булгукса, отново част от световното културно наследство в списъка на ЮНЕСКО, считан за шедьовър на будисткото изкуство от златната епоха на кралство Шила. В него се пазят едни от най-ранните дървени плочки с будистки сутри от 704-751 г., отпечатани върху черничеви свитъци.  На територията на комплекса има 7 национални корейски съкровища: 2-те каменни пагоди – Сеокгатап и Даботаб, изобразена върху монетата от 10 вона, 2-та моста – Мостът на лотоса и Мостът на сините облаци, 2-те позлатени бронзови статуи на Буда – Просветеният Буда и Състрадателният Буда и една 2-метрова ступа във формата на каменен фенер.

 

И всички тези „съкровища“ можете да видите за по-малко от 1 ден от програмата на туроператора Никона в Южна Корея – https://www.nikona.bg/Asia/South_Korea/-Iujna-Koreiya-i-ostrov-Chedju . Сред гвоздеите на програмата са още посещението на столицата Сеул с включено посещение на бившата телевизионна кула и панорама към целия град, кралския дворец Кьонбокгунг (Гьонбокгунг), основният храм на корейските будисти Джогеса, кварталите на града, включително и популярният Гангнам, посещение на Хапчеон и неговите уникално изписани будистки сутри, крайбрежният град Пусан с прясната морска храна и невероятна атмосфера и не на последно място остров Чеджу.

 

 

Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.