fbpx
 

Бизнесът настоява за въвeждане на ваучери за здраве към заплатите

Да се въведат ваучeри за здраве, които да се изплащат към заплатата, настояват от туристическия бизнес. Това стана ясно по време на 5-я годишен конгрес на Българския сюз по балнеология и спа, който се проведе в общините Гоце Делчев и Гърмен. Идеята е новите талони за здраве да функционират по същия начин, по който сега се раздават ваучерите за храна. При масимална сума от 60 лева на месец ще се събират 720 лева, които работещите ще могат да ползват в сертифицирани центрове за спа, уелнес и балнео лечение. Към момента лицензираните такива у нас са 113, а още 4 са подали заявления и се разглеждат от Министерство на туризма.

spa

Годишно у нас се раздават 260 млн. лв. на служителите под формата на ваучери за храна, като бизнеса настоява същата сума да се отдели и за здраве. Това е и един от начините да се справим с демографския проблем, тъй като грижата за здравето ще гарантира и по-дълга работоспособност на заетите, обясниха от индустрията.

spa

Работодателите ще ползват данъчни облекчения, а служителите ще могат да се погрижат за своето здраве, обясни председателят на БУБСПА Сийка Кацарова. Тази идея от 10 години се реализира успешно в Унгария, като за периода ръста на вътрешните туристи е 200 процента, имено благодарение на мерките, взети от държавата, обясни тя. През последната година ваучери за здраве са въведени и в Румъния, като вече се отчита и ръст от 15% на местните туристи.

spa

Министерство на финансите вече е изпратило становище до бизнеса, в което иска да бъде посочен механизъм за въвеждането на ваучерите, както и обосновка какви ще са ползите за държавния бюджет от подобна мярка. Сред тенденциите в сектора е превръщането на спа центровете в училища за здраве, в които хората не просто да релаксират и да се грижат за себе си, но и да научават нови неща, каква минерална вода да пият, как да се движат и да се грижат за себе си, така че да могат да отнесат тези нови познания и у дома след края на престоя си. Това обясни д-р Таня Ангелова, един от основните експерти, които стоят зад разработване на новите 7 спа дестинации у нас, позната с дългогодишната си работа в сектора.

spa
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.