fbpx
 

Билкова бира на фест на остров Света Анастасия

Билкова бира, пресни миди на тенекия, току що извадени от морето, домашна медена лимонада със свежи ментови листа и фолклорни ритуали, свързани с Еньовден са част от приятните изненади за гостите на Биле фест, който ще се проведе на 19,20 и 21 юни на остров Света Анастасия край Бургас. За да се включите в графика трябва да направите предварителна резервация за участие на телефон 0882 004 124. Корабчето, което води до острова ще тръгва от Бургаското пристанище в петък в 10,13:30 и 17 часа. А през уикенда има и два допълнителни курса – в 11:30 и 15 часа.

На острова ще можете да си закупите и кримски чай, наречен още чудото на Странджа. Растението е включено в Червената книга на защитените видове, но местните вече отглеждат и култивираният му вариант. Според изследванията кримският чай има антиоксидантен ефект, намалява риска от редица ракови заболявания, високо кръвно, атеросклероза, сърдечен инфаркт и мозъчен инсулт. Участниците във фестивала ще предложат на посетителите още здравословни храни, лечебни екстракти и мехлеми.

Всеки ще може да си купи и свежи билки за разсад, красиви сувенири и бижута, ризи с български шевици. Специалното меню с традиционни билки ще приготвят островните готвачи от ресторант „100 години назад“.

Програмата на 19 юни включва дегустация на кримски чай, приготвяне на билкови пърленки и показване на ритуала за направата на обредна родопска пита за новородено, демонстрация на продукти с етерични масла, разкази за лечебните сили на българската шевица, презентация на козметика, българска бродерия и шевици.

На 20-ти юни ще можете да пробвате току що извадени от морето пресни миди, приготвени на тенекия, билкова бира, както и да си накупите сувенири, билки и мехлеми. На 21-ви ще можете да се запознаете с ритуала Еньова Буля, да опитате хляб, замесен с квас, билки и зеленчуци, да сплетете венец от билки или да се включите с изпълнение на българска музика в караоке.

Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.