fbpx
 

Базар за билки и състезание по носене на кобилици в Етъра

С разнообразни събития ще отбележат празника на билките Еньовден в Архитектурно- етнографския комплекс “Етър“ край Габрово. Сред най-атрактивните е състезание по носене на кобилици, което ще  се проведе на 23-ти юни от 13 часа.  Като за най-бързите и сръчни участници са предвидени награди.  Всъщност обаче празникът ще започне ден по-рано с дискусия за природосъобразната храна.

В 11 часа на 23-ти юни посетителите на комплекса ще могат да се насладят на фолклорна програма. В нея ще вземат участие фолклорния ансанбъл „Шевица“ от София, танцьорите от „Габровче“ и възпитаниците на детска градина „Явор“. По същото време ще бъде отворен за гостите и базарът с демонстрации и дегустации на традиционни храни и ястия

В 11 часа ще заработи и работилницата за изработка на еньовски венци. През целия ден пък ще можете да си купите различни билки и продукти от целебните растения. На 23-ти ще можете да наблюдавате и как се изгражда триизмерна билкова градина. Между 12 и 18 часа са предвидени прожекции на екологични теми. А в 15 часа Данита Зарачинова от сдружение „За Земята“ ще разкаже на посетителите как да не оставят отпадъци след себе си.

Между 10 и 15 часа на 23-ти и 24-ти юни децата могат да научат тайните на декупажа в специализираната работилница. Посетителите ще могат да разгледат и изолжабите „Светът на тракийката“ и „Агрокултурни нагласи и практики“. На 24-ти юни отново ще можете да посетите базарът на билки или да се включите в дискусията, наречена поетично „Душата на растенията“. В 13 часа можете да послушате българска народна музика в изпълнения на група „Soulfia“.

Post Tags
Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.