fbpx

Исторически атракционен парк ще бъде построен край Варна

Исторически атракционен парк ще бъде построен край Варна

Исторически атракционен парк ще бъде построен край град Варна. Строителството е свързано с мащабен проект на акционерно дружество „Исторически парк“ АД за съхранение на българския дух и история. Предвижда се паркът да бъде изграден на площ от 130 дка между варненските села Ветрино и Неофит Рилски, да бъде най-големият в Европа от този тип и да събира няколко значими исторически епохи от 7000 г. пр.Хр. до падането на България под турско робство през 1396 г.

Ще бъде възстановено селището, в което е намерено най-старото злато в света от Варненския халколитен некропол; най-старото каменно укрепено селище в Европа (на около 4000 години), открито край Провадия; дворец от времето на Севт III; тракийска култова сграда Хероон от некропола на римския град Анхиало; възстановка на две тракийски гробници – Свещарска и Поморийска; пловдивският амфитеатър, около който ще бъдат подредени статуи на 20 тракийски царе и на 20 тракийски божества и богинята майка Кибела, седнала на дървен трон.

В историческия парк ще бъдат представени и Първото българско царство и столицата Плиска, както и Втората българска държава с крепостта Царевец и царския дворец, пред който ще се извисява двуметрова статуя на Цар Иван Асен I.

Общият брой на скулптурите на български и тракийски владетели, както и на тракийски божества, ще наброява 60. Голяма част от тях ще са изработени от бронз.Предвидено е да бъдат изградени пет киносалона, в които ще се прожектират 3D филми, свързани с българската история. Ще има ресторанти с тракийска, славянска и старобългарска кухня.Очаква се след откриването паркът да посреща годишно 400 000 туристи.

Резервация и настаняване в хотели във Варна

Post Tags
Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.