fbpx
 

Оживява историята на крепостта Траянови врата

Историята на крепостта Траянови врата и нейните обитатели ще оживее пред очите на посетителите на фестивала „Траянови врата – величие и памет“ на 18-ти и 19-ти август. Фестивалът на късноантичното и средновековно наследство,се организира като своеобразна почит към  победоносната битка на българския цар Самуил над византинския император Василий II на 17 август 986 г. След нея България разширява границите си до една от най-големите територии в своята история.

Входът на фестивала ще е безплатен. Посетителите ще могат да проследят моменти от живота и бита в крепостта „Стенос“ при Траянови врата, в периода между 4-ти и 15-ти век. В програмата са предвидени демонстрации на въоръжение и бойни практики. Траянови врата край Костенец днес се издига на близо 5 метра над скалата върху която е построена през 3-ти век. По-голяма част от твърдината е останала от древността, но крепостта е и реставрирана и достроена. Височината на крепостните стени в миналото била около 10 метра, а трите кули – две при входа и една от южната страна били с още 2-3 метра по-високи. Стените били и над 2 метра дебели.

Интересното е, че крепостта е строена според особеностите на терена. Заради скалата, която се извисява най-високо в региона и дава стратегическо предимство за наблюдение на приближаващи врагове Траянови врата има почти правоъгълна форма, а трите й кули са петоъгълни. Освен централната порта крепостта имала и пет по-малки, които се използвали, за да могат войниците да излизат при обсади и да вършат специални задачи като да разрушат обсадните оръдия на противника например.

Освен това крепостта имала и таен тунел, който водел от почти централния й вход до близката река, за да могат да се снабдяват с ценната напитка в случай на обсада. Началото му е видно и днес, но подземният път е почти изцяло засипан с пръст. Крепостта всъщност била изключително важна стратегически, защото се намирала на древния римски път Виа Милитарис и охранявала пътя между изтока и запада. И макар в нея да живеели едва около 120 войници, те били напълно достатъчни да охраняват прохода, заради стратегическото положение на твърдината. В близост до Траянови врата се извисявала и огромна арка с височина от около 18 метра, която за съжаление времето не е пощадило. Как е изглеждала се знае от рисунките на пътешественици през 18-ти век.

Сподели статията
Автор

Обичам историята, да се разхождам по стари калдаръмени улички, да усещам във въздуха спомена за отминали времена и легенди. И имам късмета да съм се родил в страна със славно минало и много истории за разказване. България е основана преди повече от 1 300 години и никога не е сменила името си. Бита на хората, техните ежедневни навици, традициите, музиката, изкуството им обаче се е променяло през вековете. Каня ви на една разходка из различите епохи, за да опознаете България.