fbpx

Почивка в България под звуците на джаза

Почивка в България под звуците на джаза

Няма нищо по-хубаво от това денем да се наслаждаваш на своята почивка в България, а вечер да усилиш звука на приятните емоции с още няколко степени, потапяйки се в света на джаз музиката. Пет от най-хубавите фестивали в Банско, Пловдив, Варна, Смолян и Созопол ще ви пленят с ритмите си, а градовете, в които се провеждат – със забележителности и незабравима атмосфера.
Подсладете почивката си тази година с невероятни джаз изпълнения и музика на живо. Представяме ви 5 от най-известните фестивали, които ще добавят качествен и вдъхновен звук към картината на вашата почивка. За вас остава само да изберете подходящото време и място.

Банско джаз фестивал (4-11 август, 2012 г.)
Освен че кокетното градче Банско предлага всичко, свързано с приятна и запомняща се ваканция в България, тук през лятото се провежда и едно събитие, което печели сърцата на все повече хора,  и това е Банско джаз фест. Заедно с Мънго Джери, миналата година с музиката си изпълнители от 15 страни зарадваха гостите на фестивала.
Тази година предстои да се проведе 15-тото издание на добиващия все по-голяма популярност фест. Концертите са безплатни и се провеждат на открито. Непринудената и много забавна атмосфера е подходяща и за малките и за големите посетители на Банско, които ще могат да послушат хубава музика под открито небе. Ако все пак искате да сте в първите редици, добре е да резервирате хотел, който към туристическия ви пакет предлага и карта за свободен достъп до първите редове по време на събитието.
А докато дойде време за музикалните вечери, за любителите на преходите  Банско е начална точка на над 10 основни маршрута в Национален парк Пирин. Най-краткият от тях е с продължителност 2 часа и половина и крайна точка е хижата Бърдерица.


Пловдивски джаз вечери (25 – 27 октомври, 2012 г. )
Пловдив е едно от най-вдъхновяващите места в България. Истинско удоволствие е да се потопиш в обаянието му за няколко дни, в които освен от забележителностите на града да вкусиш и от творческата атмосфера на Пловдивските джаз вечери.  Участници в събитието, което се провежда от 2005 г. насам, са джазмени от различни краища на света, които във всяко издание допринасят за доброто настроение на публиката.
Тази година джаз вечерите ще се проведат в края на октомври. Настройте се на есенна вълна и се пригответе за приказно пътешествие в света на музиката и из културните и исторически пластове на втория по големина град в България.
Където и да стъпите в Пловдив, ще се натъкнете на забележителност, затова не планирайте, просто  тръгнете по стръмните калдъръмени улички из Стария град и се оставете древната история на всяко кътче там да ви поведе.


Международен джаз фестивал Варна (27 юли – 29 юли, 2012 г.)

Фестивалът е основан точно преди 20 години, през 1992 година. В рамките на три дни на сцената излизат български джаз музиканти наред с гост-изпълнители от други страни. Събитието се организира от Община Варна и „Варненско джазово общество“ и фестивалът е чудесна възможност да съчетаете почивката си с хубава музика. В случай, че краят на юли не ви устройва, то на 11 август в лятната столица на България ще има концерт номинираната за Грами бразилска изпълнителка Бебел Джилберто.
Преди концертите разходете се из Морската градина и после се отбийте да се полюбувате на дружелюбните делфини в Делфинариума. Не забравяйте, че в летния сезон работното му време е всеки ден, без понеделник, с начални часове на представленията – 10:30, 12:00, 15:30, 17:00 часа.


Ако сте на вълна „мързелива“ разходка, опитайте сравнително новата атракция на Варна – разходка с панорамен автобус и вижте красотите на града от удобната седалка на возилото.

Варна

Варна

Етно-джаз фестивал Смолян (26 – 27 юли, 2012 г.)
Фестивалът “JULY JAZZ SMOLYAN”, следван от „PERELIK PURE JAZZ“ на 28 юли, е единствен по рода си в страната. Посетителите тук могат да се насладят на разнообразна съвременна музика с етно звучене. Събитието, което се провежда на втория по височина връх в Родопите – Перелик, се разгръща на фона на прекрасна гледка и изключително зареждаща атмосфера.
Впуснете се и в още едно приключение – звездно. Намислете си какво искате да видите с телескоп от Планетариума, който се намира на близо 15 км от Смолян, на връх Рожен. Тук е най-голямата обсерватория на територията на България и всеки ден от това място можете да наблюдавате слънцето с телескоп, като всяка сряда е денят на вечерните светила. Ако идеята ви е пленила, можете да пристигнете ден по-рано за феста, на 25 юли  2012 г., което се пада точно сряда.


Джаз вечери  в рамките на Aполония, Созопол  (30 август – 8 септември, 2012 г.)
И накрая разходката под звуците на джаза очаквано завършва с доброто предложение от прекрасния Созопол и празниците на изкуствата. Тази година те ще се проведат от 30 август до 8 септември, като традиционно част от дните ще бъдат посветени на талантливи джаз музиканти.
Тук освен джаз ще чуете и видите проявата на много различни музи. Всяка година в Созопол се срещат творци от цял свят, които изпълват програмата на фестивала с голямо разнообразие от театралните спектакли, класическите концерти, литературни вечери, изложби, филмови прожекции.
Между събитията, ако ви останат сили и време, отбийте се до Археологическия музей в града, разгледайте част от забележителните църкви и параклиси в Созопол или просто се поразходете из Античния и средновековен християнски комплекс в един от най-древните градове на българското Черноморие.

Созопол

Созопол

КИТТ ви желае наситена с приятни емоции и хубави спомени почивка в България, както и много вдъхновяващи мигове под звуците на джаза!

Резервация и настаняване в хотели в България

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.