fbpx
 

Танци, магия и фолклор по време на Празниците на Стария град

Танци, магия, фолклорни концерти, представления и  панаир на занаятите ще са само малка част от събитията, които ще завладеят Пловдив по време на Празниците на Стария град от 18-ти до 24 –ти септември. Празникът ще открият заедно на 18-ти септември фолклорните ансанбли „Тракия“ и „Странджа“ в Античния театър в града от 19 часа. От 18 часа ще бъде открита изложба „Символите на града“.

На 19-ти септември ще бъде представена изложбата „Мода и домакинство“, представяща как европейските модни тенденции са пренесени във възрожденските къщи на Пловдив. От 18.30 часа започва уличното ревю „Антична мода“ в Малката базилика. На 20-ти септември от 10.30 часа в старинна аптека „Хипократ“ ще бъде открита изложба на лечението през Античността и Средновековието. От 17 часа можете да посетите изложбата „Вазовият Сопот“ в къща „Стамболян“. От 18 часа е прожекцията на документален филм за Димитър Киров на същото място.

Ако искате да се запознаете със старите занаяти на Пловдив, включете се в опознавателен тур по темата. За да го направите трябва да сте в 16 часа през църквата „Св.Св. Константин и Елена“. От 17 часа можете да присъствате на демонстрация по редене на мозайки в културен център „Бялата къща“. В 17.45 е откриването на Есенния панаир на заятите с празнично шествие от Етнографския музей до Узун чаршия. Концертът на Духовия оркестър на Пловдив започва в 18.45 на Римския стадион.

На 22-ри можете да се научите на традицонен занаят между 13 и 15 часа. На Римския стадион между 11  и 14 часа можете да се потопите в света на магията, а между 14 и 15 часа да се опитате да разкриете тайните на фокусниците. От 20.30 часа започва и магичният спектакъл на Quick Hands Project отново на Римския стадион.

В събота, 23-ти септември от 10.30 часа можете да се видите как се рисуват театрални маски и кукли, как се поставя грим върху тях и танцовото изпълнение „Театър на сенките“  в галерия „Златю Бояджиев“.  От 21 часа на Римския стадион можете да гледате спектакъла „Легенди и митове за създаването на Пловдив, сенки от Тримонциум“. В последния ден на фестивала, 24-ти септември празниците с концерт ще закрият „Берковска духова музика“, отново на Римския стадион.

Сподели статията
Автор

Обичам пътуването заради срещните с разлчини хора и култури, заради шанса да се докоснеш до други светове. А това може да се случи дори без да излизаш от границите на собствената си държава. На един фестивал можеш да пропътуваш хилядолетия и десетки граници без да напускаш мястото си. За мен пътуването е не само красиви гредки и древни монументи, но и хиляди човешки истории. Нека ги научим заедно.