fbpx
 

Дегустирайте домашна ракия на Фестивала на сливата в Троян

Дегустация на различни сливови ракии ще е само една от атракциите по време на Фестивала на сливата в Троян. Събитието ще се проведе между 22-ри и 25-ти септември. Огнената напитка е типична за региона и е една от запазените марки на Троян.

Всеки ден ви очакват и много кулинарни изкушения, типични за града и региона. Можете да се запознаете с майсторите на традиционни занаяти и да си купите от продукцията им. На откритата сцена пък ще участват местни и гостуващи състави. Можете да вземете участие и в различни арт-ателиета по керамика, рисуване, работа с природни материали дърворезба и декорация на тъкани.

На 22-ри в Троян е предвиден празничен концерт с участите на победителите от ТВ предаването „България търси талант“ оркестър Виво Монтана. Официалното начало на фестивала ще бъде дадено на 23-ти септември с ритуално запалване на казана с ракия от 11 часа. Следва дефиле на участниците и празничен концерт на Национален ансанбъл „Филип Кутев“.

Конкурсът за най-добър производител на домашна сливова ракия започва в 11:30 на 24-ти септември. Класирането пък ще направи публиката. За посетителите са предвидени многобройни кулинарни изкушения. Можете да вземете участие в конкурсите за приготвяне на най-добър сладкиш или сладко от сливи. Или в този за най-вкусно ястие или предястие от плода. В събота е предвидена още демонстрация на цветно аранжиране и концерт на Лора Караджова и нейният балет.

На 25-ти септември ще бъдат наградени победителите в карнавалните конкурси. Ще се тегли и голямата награда от томболата. Фестивалът ще закрият изпълнения на Николина Чакардъкова и Неврокопският танцов ансанбъл.

Програма за фестивала има в съседния Орешак. Там също ще се проведе конкурс за най-добра домашна ракия. С музиката си публиката ще радват Тони Димитрова, Тома Спространов, млади таланти от региона и танцова формация Пловдивъ.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.