fbpx
 

Приключения с коне в Западните Родопи

Ако сте фен на ездата или искате за първи път да се качите на кон и да разгледате тайните забележителности на Западните Родопи можете да се доверите на Конна езда Ризов. Базата на приключенската компания се намира край трасето към Каньона на водопадите край Смолян. Всъщност това е и най-лекият маршрут, от който можете да се възползвате. От опит гарантираме, че ще ви е доста по-приятно да достигнете до сърцето на невероятната екопътека върху кон, отколкото да вървите нагоре по голия баир и път от насипани едри камъни.

Така ще си спестите около час безсмислено ходене. Крайната точка на разходката върху красивите животни всъщност е началото на пътеката, която се вие около 46 водопада. По-големите от тях са 5, а ако сте по-смел през лятото можете да се изкъпете и в ледените води на най-впечатляващия водопад Орфей. Цената на разходката с коня от базата на Конна езда Ризов до информационния център преди пътеката е 15 лева в едната посока и 25 лева за отиване и връщане.

И ако тази разходка не ви стига, можете да изберете сред някои от по-дългите конни маршрути, така че да стигнете до по-малко популярни, но за сметка на това спиращи дъха места в Западните Родопи. Един от маршрутите съчетава разходка из парка Азимово и впечатляваща панорама към сгушения в полите на Родопите Смолян. Следва вкусен барбекю обяд в близост до село Турян, разглеждане на селото и църквата „Успение на Пресвета Богородица“. Маршрутът продължава към село Кошница.

Разглежда се и една от най-впечатляващите и красиви пещери в България Ухловица, която е по-малко позната в региона в сравнение с Дяволското гърло и Ягодинската пещера. Посещението й си заслужава, а ние със сигурност сме влюбени в невероятните сталактити и сталагмити в нея. Прилепите, които обитават пещерата ще са само на една ръка разстояние по време на обиколката на  Ухловица. Денят приключва на 21 километра от началната точка при село Могилица и Агушевите конаци, които са архитектурен и художествен паметник от национално значение. Забележителността е изгразена в началото на 19-ти век.

Маршрутът е подходящ и за начинаещи в конната езда. Ако изберете някои от другите пакети на Конна езда Ризов можете да посетите Червената скала /цена от 80 лева на човек за отиване, връщане и обяд с барбекю/ , хижа Перелик /100 лв.  за отиване, връщане и обяд с барбекю/, резервта Сосковчето и горната част на Каньона на водопадите /цена от 70 лева  за отиване и връщане/ , Турянска бърчина през парк Амзово  /цена от 80 лева  за отиване и връщане, доплаща се 10 лева за обяд/, Тузлата.

Целодневната езда излиза по 100 лева на човек с включен обяд. Двудневна екскурзия с нощувка в хижа или къща за гости,закуска, два обяд, вечеря и застраховка излиза 130 лева на човек. Предлагат се и отстъпки от цената, ако ездачите са повече от двама. За удоволствието е подходящ всеки сезон. Повече информация за предложенията на приключенската компания можете да намерите на https://www.facebook.com/zhivko111/

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.