fbpx
 

Хотелиерите с позиция против военни бази в Черно море

От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) категорично се обявиха срещу позицията на военния министър Тодор Тагарев за евентуално разполагане на военна база в акваторията на Черно море. Освен че е нарушения на конвенцията от Монтрьо подобно действие би било последният забит от държавата пирон в ковчега на българския туризъм, обясняват от бизнеса.

„От години от БХРА апелираме управляващите, независимо кои са те в момента, да успокоят политическите страсти и временните крамоли и вместо това да помислят за интереса на страната ни и за възможностите за икономическо развитие. Безспорно туристическата индустрия е скритият икономически коз на страната. Секторът, въпреки проблемите, пряко и косвено допринася за около 13 на сто от БВП. В една съседна Гърция, с която непрестанно сме принудени да се сравняваме обаче този процент е близо 40 на сто. Според БХРА българският туризъм има много по-големи резерви, но за това е необходима държавна политика и управляващите да припознаят секторът като приоритетен“, се казва в позицията.

От браншовата организация твърдят, че политиците са им обещавали мерки в подкрепа на туризма преди всеки избори, но след това удобно са забравяли обещанията си.

„И за малките деца е ясно, че там където има военни бази, има специален режим и развитието на ваканционния туризъм ще стане още по-трудно, ако не и невъзможно. Нужни са ни не военни бази, а яхтени пристанища, за да развиваме туризма си“, казват от БХРА.

Според тях резултатите от водената в близост до страната ни война са видими за туризма – намалели резервации, отказ от чартъри, липсата на адекватна реакция от институциите за това, че морето ни е чисто, а курортите ни предлагат добра услуга на изгодна цена. „В момента повече от всякога този бизнес, който внася в хазната всяка година средства и работещите в сектора имат нужда от адекватни мерки от страна на държавата“, допълват от БХРА.

Те предлагат например да се преговаря с европейските институции за специални помощи за засегнатите заради близостта с военните действия сектори и основно туристическия такъв. „Необходими са работещи стимули за привличане на повече български и чужди туристи – разширяване и усъвършенстване, както и наистина заплащане, на помощта от 35 евро за заета седалка в чартърните полети към родните курорти, но и за пристигащите с друг вид транспорт почиващи, ваучери за български туристи за здравна превенция, за пост ковид лечение“, поясняват от БХРА. И допълват, че има нужда от определяне на статута на националните курорти и решаване на редицата проблеми в тях, които пречат на бизнеса – транспорт, паркиране, шум, охрана, поддържане на инфраструктурата, озеленяване, единна политика по застрояването, липса на реклама и т.н.

Sea

„Вместо държавата да предприеме сериозни действия за подпомагане на сектора ние отново искаме да обслужим чужди интереси за сметка на инвеститорите в туризма.

От БХРА призоваваме за поне малко държавнически разум, за да можем да работим и да плащаме заплатите на всички чиновници и министри, както сме го правили през последните десетилетия“, се казва още в позицията на браншовата организация.

Sea

Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.