fbpx
 

В Хрищени честват райската ябълка

Единственият празник у нас посветен на райската ябълка ще се проведе за 11-та година в село Хрищени, Стара Загора. Веселбата, която събира гости от близо и далеч се провежда винаги през предпоследната събота на ноември. През тази година празникът ще се проведе на 18-ти ноември. Традицията повелява цялото село да премери сили в различните части на празника. Като всяка година ще се определи най-големият плод и най-вкусният сладкиш, приготвен с райски ябълки.

Ако посетите фестивала в село Хрищени не пропускайте да опитате и уникалната ракия от райска ябълка, каквато почти няма къде да пробвате. Причината в селото да се провежда събор, посветен на сладкия плод всяка година е, че в дворовете на местните растат близо 200 дървета райски ябълки. Според разказите им отглеждането им започнало преди около 80 години. Тогава местният свещеник Николай, който бил приятел с градинаря на цар Борис III, донесъл първите 16 овошки.

Райската ябълка носи своето божествено име заради ценните си качества като плод. Тя е много богата на витамини и минерали, особено на витамините С и А. Сладкият плод е полезен за профилактика на сърдечносъдови заболявания, действа благотворно върху изостряне на зрението и забавя стареенето на кожата. Райската ябълка става и по-вкусна когато започне да презрява и загнива, а според някои тя е най-сладка, когато плодът може вече да се яде само с лъжичка.

Сподели статията
Автор

Обичам пътуването заради срещните с разлчини хора и култури, заради шанса да се докоснеш до други светове. А това може да се случи дори без да излизаш от границите на собствената си държава. На един фестивал можеш да пропътуваш хилядолетия и десетки граници без да напускаш мястото си. За мен пътуването е не само красиви гредки и древни монументи, но и хиляди човешки истории. Нека ги научим заедно.