fbpx
 

Ледената красота на водопада Полска Скакавица

Да се наслади на ледената красота на замръзнал водопад през най-студените дни на зимата едва ли би хрумнало на всеки. За сметка на това пък снимките на Огнян Немски на превърнатите в прекрасни сталактити води на Полска скакавица, които ви показваме, определено ще ви накарат да направите същото. Ако сте авантюрист побързайте, преди топлото време да намали величието на гледката.

А за да стигнете до водопада Полска скакавица трябва да стигнете до едноименното село, разположено на по-малко от 20 километра от Кюстендил и на около 80 км от София . Това можете да направите с автомобила си или с влак. И в двата случая ще ви се наложи да повървите около 30 минути. А ако искате да се доближите до самите замръзнали струи на водопада ще ви се наложи и малко да се покатерите. Внимавайте.

Според чешкия историк Константин Иречек водопадът е едно от най-красивите места на Балканите. Преданието разказва, че част от живота си в района е прекарал и Свети Иван Рилски. Полска скакавица е с височина 53 метра, а заради наличието на много варовик във водата му е и един от малкото водопади, които увеличават ръста си.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.