fbpx
 

Ледено хоро ще се вие отново в Калофер

На 6-ти януари по традиция в Калофер местните мъже отново ще извият традиционното ледено мъжко хоро в замръзналите води на река Тунджа. Ритуалът ще се проведе от 7 до 8 часа сутринта, като хората, които искат да видят ритуалът отблизо трябва да открият своето място на наблюдатели около 6 часа сутринта. Ритуалът датира от Възраждането и се изпълнява през последните близо 100 години.

Местните традиционно се хвърлят и за божия кръст, който според обичая се хвърля във водите на Богоявление, а който момък го хване и извади от ледените води ще е здрав и честит през цялата година. Днес местните мъже влизат в реката с песента „Залюбила е Василка“ .Тя се изпълнява през последните 30 години, а преди това мъжете са влизали за традиционното хоро в Тунджа с други песни на уста.

През тази година частни гардове ще пазят публиката, за да не опорочават гости традиционния ритуал, който кандидатства за признание от ЮНЕСКО като част от нематериалното културно наследство на света. За целта ритуалът ще бъде наблюдаван и от емисари на организацията. Затова и гостите ще могат да се включат в леденото хоро след изваждане на кръста. През миналата година над 6000 души наблюдаваха ритуала.

Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.