fbpx
 

Ледени скулптури радват гостите на Русе през декември и януари

На 15-ти декември ще бъде открит вече превърналия се в традиция Фестивал на ледените фигури в Русе. Мястото, на което ще бъдат изваяни шедьоврите от замръзнала вода е традиционно – на площада до хотел Дунав плаза. Фигурите ще бъдат изваяни от майстори на длетото от 6 държави. Всяка година стотици тонове ледени блокове се превръщат в изящни картини пред очите на русенци и гостите на града.

Произведенията на леденото изкуство ще могат да бъдат разгледани до 14-ти февруари. За доброто настроение на посетителите на фестивала ще се грижат барманите, които ще предлагат сгряващи сърцето напитки на ледения бар в чаши, направени от лед. На 23-ти декември от 17.30 часа пък ще бъдат наградени най-добрите скулптури. Тържествената церемония ще бъде съпроводена от изненади за малки и големи.

Традицията за направата на ледени шедьоври в Русе обаче датира от 30-те и 40-те години на миналия век. Тогава с ледени фигури всяка зима радвал съгражданите си сладкарят Денчо Ножаров. Пред сладкарница „Швейцария“ той извайвал своите шедьоври -най-различни животни и дори фигури на зивестни хора.

Post Tags
Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.