fbpx
 

Майстори на иконопис от цял свят мерят сили в Етъра

Майстори на иконопис от цял свят ще премерят сили в Етъра по време на Международния панаир на традиционните занаяти. Събитието ще се проведе от 2 до 6-ти септември в етнографския комплекс, който се намира в близост до Габрово. За първи път в историята на състезанието между майсторите темата е иконопис. По традиция наградените експонати ще бъдат показвани през следващата година в изложбената зала на Етъра.

За първи път сили ще премерят и младежи. Тяхната надпревара ще се състои от 3-ти до 5-ти септември. Обичайно майсторите трябва да направят една твобра по зададена тема и още една по тяхно усмотрение. По време на събитието посетителите в Етъра ще могат да разкрият и тайните на над 15 традиционни занаята от цял свят. Ще участват майстори от България, Република Южна Африка, Судан, Хърватия, Сърбия, Русия, Румъния и Украйна.

Освен това по време на панаира ще има и изложение-базар, посветена на боядисването с растителни багрила и украсата на традиционно облекло. В него ще может да видите басмаджийство, изработване на декоративни плъсти и изделия от царевична шума, багрене на гайтан, украса на родопски терлици и други интересни традиции.

Изложба-базар на тъкани изделия ще представи и миналогодишният победител в майсторската надпревара на панаира в дисциплината тъкане на колани на кори – Марияна Димитрова. За първи път е предвидена и зона за съвременни творци, които могат да покажат своя модерен прочит на традиционните занаяти.

Какво е било чуждестранното участие в историята на панаира ще можете да разгледате в друга специална изложба. От 10 до 16 часа между 4-ти и 6-ти септември ще можете да станете и свидетели на представяне на домашни занятия от традиционния бит на българите като биене на масло в балканската мандра на Етъра, пушене и сушене на сини сливи, приготвяне на мармалад. Освен това можете да се запознаете с тънкостите на ковачеството и каменоделството и да открадете занаят.

По време на панаира организаторите са подготвили  и още една изненада – изложба на традиционни занаяти от Иран.  Ще можете да разгледате произведения на традиционната иранска миниатюра и калиграфия, както и предмети на традиционните ирански занаяти „каламзани“ (вид гравиране върху метал), „минакари“ (вид емайлиране) и „хатамкари“ (вид инкрустация върху дърво).

Както всяка година е предвидена и богата фолклорна програма. На 2-ри септември можете да се насладите на изпълненията на ансанбъл „Българе“ и на хърватския фолклорен ансанбъл „Зипка“.  На 3-ти септември отново ще участват гостите от Хърватия, както и вокална група „Авигея“ и габровския фолклорен ансанбъл „Сивек“.  На 6-ти септември в Етъра можете да чуете „Димитър Льолев квартет“ и оркестър „Габрово“.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.