fbpx

Международен културен календар – Варна 2014

Международен културен календар – Варна  2014

Varna

Varna

МАРТ

14 март

МЕЖДУНАРОДЕН СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ – ВАРНА 2014”

Международен София Филм Фест – Варна 2014” ще представи на варненската кинопублика подбрана извадка от престижния 18-ти Международен София Филм Фест – селекция от български и чуждестранни филми във Фестивален и конгресен център – гр. Варна. „Международен София Филм Фест – Варна 2014” ще представи най-новите тенденции на световното, европейско и българско кино.

15 март – 11 априлСО ФИЛМ ФЕСТ – ВАРНА 2014”

XІ ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ – ВАРНА

Фестивалът е създаден през 2004 г. по инициатива на Агенция „Елит мюзик” в партньорство с „Кантус фирмус”. Неговата програма съдържа симфонични, камерни концерти и рецитали.

АПРИЛ – МАЙ

VI ФЕСТИВАЛ CONTEMPO

Фестивалът „contempo” е единствен по рода си в България. Той се организира от фондация „Рая Георгиева” в подкрепа на млади артисти до 35 години в областта на съвременното изкуство. Досега фестивала е представил изкуството на над 300 български и чуждестранни артисти, куратори и експерти.

30 април- 3 май

Регата „Тол шипс“ 2014

Варна ще бъде домакин на кръг от престижната ветроходна регата SCF Black Sea Tall Ships в периода 30 април – 03 май 2014 г. Състезанието с луксозните лодки ще започне от Варна и ще се движи по маршрут през пристанищата в Констанца, Новоросийск и Сочи. В регатата ще се включат над 40 ветрохода с екипаж от около 2000 души. 10 от специалните лодки ще бъдат от най-високия клас „А”. Сред заявките за участие има от Русия, Украйна, Румъния и Пакистан.

МАЙ

15 – 18 май

XXХV Международен майски хоров конкурс „Проф. Георги Димитров“

От 1967 г. конкурсът се провежда под името Майски хоров фестивал. След 1989 г. основен организатор е Община Варна със съдействието на Министерство на културата, Български хоров съюз, Съюз на българските композитори. През 1973 г. става Международен хоров конкурс. Конкурсът е член на международната асоциация, връчваща Голямата Европейска награда за хорово пеене – „Гран при Европа“, който се провежда последователно в Арецо (Италия), Дебрецен (Унгария), Тур (Франция), Варна (България), Толоса (Испания) и Марибор (Словения). Събитията се провеждат във Фестивален и конгресен център.

9–11 май

МЕЖДУНАРОДЕН МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ “МОРЕ И СПОМЕНИ”

Основан през 1998 г., Meждународният музикален фестивал „Море и спомени“ се организира от Народно читалище „Васил Левски 1945“ със съдействието на Министерство на културата и Община Варна. „Море и спомени“ се провежда ежегодно през месец май във Фестивалния и конгресен център (ФКЦ) – Варна и има за цел да представи популярната песен в България и да стимулира създаването и популяризирането на нови песни с морска тематика.

16 – 18 май

МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА ПОПУЛЯРНАТА МУЗИКА “ОТКРИТИЕ”

Ежегоден с конкурсен характер за изпълнение на песен и за песен от млади композитори.

20 – 25 май

МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА ПОЕЗИЯТА “СЛАВЯНСКА ПРЕГРЪДКА”

Международен проект, чието пилотно начало е поставено във Варна през 2007 г. Същата година е учредена и Славянската литературна и артистична академия, която днес има филиали във всичките 11 славянски страни, както и в още 5 други европейски държави. Основна цел на форума е сближаване на културните ценности на основата на общия праезик и културното наследство на славяните. Във Варна се връчват международните награди „Летящо перо” и „Атлант на славянството”. Подобни фестивали се организират във Варшава, Москва, Рига, Белград и др. Международният фестивал на поезията се провежда ежегодно с участието на автори от повечето славянски страни – България, Русия, Полша, Украйна, Сърбия, Словения, Хърватска, Македония.

МАЙ – ЮНИ

МЕЖДУНАРОДЕН ФОТОГРАФСКИ САЛОН

Международният фотографски салон датира от 2003 г., първоначално като национален, а от 2007-ма – като международен фотографски салон. Провежда се ежегодно. В него могат да вземат участие професионалисти и любители от цял свят.

1 – 12 юни

XXII МЕЖДУНАРОДЕН ТЕАТРАЛЕН ФЕСТИВАЛ „ВАРНЕНСКО ЛЯТО”

Международният театрален фестивал „Варненско лято” е най-мащабното международно театрално събитие в България. Провежда се всяка година между 1 и 12 юни във Варна в рамката на фестивалите на изкуствата „Варненско лято”. Негова основна цел е да представи основните тенденции в българската и международна сценична практика и да създаде пространство за междукултурен диалог, обмен и пазар. Програмата е построена като мозайка от модули. „Селекционирани български спектакли” държи във фокус театралните развития на българска сцена и извежда значимите и новаторски постижения през актуалния сезон. Международната програма представя водещи творци и тенденции в различни видове театър. Паралелната програма е отворена за разнообразни партньорски инициативи, дискусии, работни ателиета, теоретични конференции, лекции, представяне на книги, изложби и концерти.

22–28 юни

МЕЖДУНАРОДЕН ФИЛМОВ ФЕСТИВАЛ “ЛЮБОВТА Е ЛУДОСТ”

Фестивалът е основан през 1993 г. Програмата има конкурсен характер и включва селектирани филми, произведени през последните две години, третиращи темата за любовта.

14 юни – 30 юли

88 – МИ МЕЖДУНАРОДЕН МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ “ВАРНЕНСКО ЛЯТО”

За предтечи на ММФ „Варненско лято” се смятат Първите български народни музикални тържества в гр. Варна през 1926 г. Инициатори са варненските културно-просветни дейци Герчо Герчев, Иван Камбуров, Васил Ставрев, Найден Найденов, Йордан Тодоров, намерили гореща подкрепа от композиторите Добри Христов, Панчо Владигеров, Маестро Георги Атанасов. След прекъсване (1932 – 1935 г.) тържествата продължават до 1939 г. включително (през 1938 г. е първият опит за прерастване на музикалните тържества в международни) и след това са преустановени поради настъпващата Втора световна война.

През 1957 г. Варненските летни музикални тържества са възстановени под името „Варненско лято”. Привлечени са както най-добрите български изпълнители и състави, така и световноизвестни чуждестранни изпълнители. През 1966 г. Международният музикален фестивал “Варненско лято” се утвърждава като ежегоден. През 1987 г. е приет в Европейската асоциация на фестивалите със седалище Женева.

Цялостният облик на фестивала се характеризира с представянето на шедьоври на българската и световната музикална култура, с многожанрова насоченост и присъствие на изпълнители с международен престиж. Традиционно е участието на варненските музикални институти и на именити български изпълнители и състави, прославили нашето изпълнителско изкуство. Впечатляващо е присъствието на чужди солисти, диригенти, симфонични и камерни оркестри, хорове, оперни ансамбли, балетни състави от световна величина. Много са премиерните изпълнения и постановки в програмите. С голям интерес се посрещат циклите “Дни на младия камерен изпълнител” и “Старинна музика”. От 1984 г. в рамките на фестивала се провежда Лятна музикална академия. Майсторските класове се ръководят от педагози и изпълнители с международен авторитет.

ЮЛИ

4 – 11 юли

МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА КЪСОМЕТРАЖНОТО КИНО

Целта на фестивала е да представи съвременното филмово изкуство в България, Европа и света и да подпомогне развитието му, като създава благоприятна среда и платформа за изява и усъвършенстване на млади филмови творци. Основан е през 2003 г. Започва като състезателен форум за студентски филми, а днес е най-големият и престижен фестивал за късометражно кино в България и региона. Наред с конкурсните програми, фестивалът е съпроводен от паралелни прожекции, обучителни програми, семинари, лекции и майсторски класове. Включва и квалифициран пазар на късометражни филми и проекти.

27-29 юли

МЕЖДУНАРОДЕН ДЖАЗ ФЕСТИВАЛ

Международният джаз фестивал “Варненско лято” е основан през 1992 г. и се провежда ежегодно с участието на световноизвестни музиканти от чужбина и България. Освен смесенимеждународни проекти в програмата на феста е включена и сцена на млади джазови музиканти от България.

АВГУСТ

1-7 август

МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ “СВЕТОВЕН ФОРУМ НА ИЗКУСТВАТА – КЪМ ЗВЕЗДИТЕ”

Форум на монодрамата.

1-5 август

7 МЕЖДУНАРОДЕН ВИДЕО АРТ ФЕСТИВАЛ „ВИДЕОХОЛИКА“

Фестивалът ВИДЕОХОЛИКА е замислен като видео арт форум с международно участие, който да представя на варненската публика и на гостите на Варна една забележителна и високо стойностна програма от видео арт творби.

Паралелно с видео арт прожекциите на ВИДЕОХОЛИКА, събитията на фестиала включват изложби, дискусии и семинари, отнасящи се до видео изкуството, с участието на утвърдени местни и международни арт професионалисти и отличени видео артисти.

Видеохолика се провежда както в традиционни галерийни пространства във Варна, така и на нетрадиционни обществени пространства, нови като обкръжение за съвременното изкуство или където то е малко познато. Фестивалът е адресиран към професионалната публика и към аудитория, която не е имала контакт със съвременното изкуство до момента и която е провокирана да търси на нов смисъл и идентичност сред непозната идейна среда. Фестивалът ВИДЕОХОЛИКА дава възможност за изява и на млади творци, работещи в полето на съвременното изкуство.

1 – 21 август

МЕЖДУНАРОДЕН ПАНАИР НА ЗАНАЯТИТЕ И ИЗКУСТВАТА

Международният панаир на занаятите и изкуствата е голямо арт изложение. Провежда се всяка година през август във Варна на територията на Морската градина.

3 – 7 август

МЕЖДУНАРОДЕН ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ „ВАРНЕНСКО ЛЯТО”

МФФ „Варненско лято” е учреден е през 1992 г. по инициатива на Община Варна. Провежда се всяка година през първата седмица на август. Съгласно Статута, право на участие имат ансамбли в категориите младежи и възрастни от цял свят, както и групи за автентичен фолклор. Провежда се в Летния театър, на сцена „Раковина” и на открити сцени и площадки във Варна

СЕПТЕМВРИ

10 – 14 септември

VІІ МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА АНИМАЦИОННИЯ ФИЛМ

Фестивалът е основан през 1979 г. по инициатива на Международната асоциация за анимационно кино.

ОКТОМВРИ

ФЕСТИВАЛ НА БЪЛГАРСКИЯ ИГРАЛЕН ФИЛМ „ЗЛАТНАТА РОЗА”

Фестивалът е основан през 1961 г. До 1974 г., с изключение на1965 г., когато се организира еднократно Балкански кинофестивал, се провежда всяка година. Първото издание включва игрални, документални, научнопопулярни и анимационни филми. Специално жури определя награди за: най-добър филм на съвременна тематика, най-добър сценарий, режисура, операторска работа, най-добро изпълнение на женска и мъжка роля и др.

Резервация и настаняване в хотели във Варна

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.