fbpx
 

26 октомври става ден на мавруда

26 октомври да бъде обявен за ден на мавруда. Около тази идея да направят по-разпознаваем у нас и в чужбина срещаният единствено у нас винен сорт са обединили сили винени експерти, сомелиери и представители на туристическия бизнес. Инициативата е на Българска Асоциация на Винените Професионалисти, съобщи Красимира Кодукова от организацията по време на 7-та годишна среща на Тревъл Академи. Планира се първото честване на българския сорт вино да се проведе през 2021 година.

wine

Всъщност денят на мавруда ще продължава поне една седмица, като за център на събитията е избран Пловдив, тъй като сортът е разпространен основно в региона. Сред идеите е впоследствие да прерасне в едномесечно празнуване в цялата страна. В този период се предвиждат промоции на различни марки български мавруд, винени дегустации, лекции за качеството и спецификите на виното за специалисти и любители, ще се предлагат уикенд пакети за винен туризъм.

wineПериодът на празника също не е избран случайно. Според народната традиция точно на Димитровден – 26 октомври, се спира с тежката полска работа и хората се отдават на празненства през зимния период. А самият мавруд като тежко и пивко вино се консумира именно през този по-студен период на годината.

От мавруд се е приготвяла и прочутата Станимашка малага, с която страната ни е била известна в чужбина, благодарение на винопроизводителят 4-то поколение от днешния Асеновград – Аристид Чорбаджака. Прочутата малага се правила само от мавруд, при това бран късно, за да е с висока захарност. Точно на Димитровден започвал Чорбаджака гроздобера. След това изсипвал маврудените чепки, но предварително почистени от изгнилите зърна. Преди края на ферминтацията по усет източвал част от виното и го изпарявал.

Получената гъста смес, подобна на петмез добавял обратно във виното и по този начин тихата остатъчна ферментация го сгъстявала. Така виното ставало по-гъсто и по-черно. Добивало сладък вкус, а ароматът се засилвал. Тъй като технологията наподобява производството на малага в Испания, виното било наречено Станимашка малага. Гроздовият елексир печелил много награди от международни конкурси и изложения и прославил родното винено производство зад граница.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.