fbpx
 

Дворецът на Исхак паша е строен 99 години

Имал централно отопление през 18 век

Представете си величествен каменен дворец с много прозорци, арки и украси, от който се открива гледка към околните хълмове и дори към величествения връх Ааръда. Дори и без да го видите на живо няма да сбъркате ако решите, че това е един от най-красивите и внушителни палати на Турция. Издига се на 50 километра от съвременното летище на Ъгдър, в граничните райони на южната ни съседка Иран, в провинция Аръ (както е името на връх Ааръда на турски език) край град Доубаязит. Дворецът се намира на малко над 1700 метра надморска височина, но когато го погледнете е точно като орлово гнездо, кацнало на една скала.

По пътя между летището на Ъгдър и двореца на Исхак Паша имах шанса да се насладя и на няколко няколко фото паузи към внушителния връх Ааръда, който в рамките на броени минути ми се открива не само от различни страни, но и като че ли позира ту покривайки се в облаци, ту изгрявайки в пълната си светлина. Мисля си, че нищо не може да заслепи тази гледка на огреният от слънчеви лъчи снежен връх, извисяващ се над околните планини, които редом до него изглеждат като непослушни малки деца, но още първият поглед върху двореца на Исхак паша ми доказва, че не съм съвсем права.

Многобройните прозорци и арки осигурявали естествена светлина

Сараят на Исхак паша (на български можете да го срещнете още и като Исак паша или Ишак паша, но след дълги консултации с владеещи турски и официални институции разбрах, че официалното име на владетеля-архитект, който завършва комплекса е Исхак паша) всъщност е не просто палат, а цял дворцов комплекс, който се разпростира на площ от 7600 кв. м. Строен е в продължение на 99 години и е започнат от предшественика на Ишак паша – Чолак абди, през 1685 г.

Признат е от ЮНЕСКО

Вписан е в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО заради уникалната си архитектура, в която се преплитат елементи от селджукската, персийска и османска традиция. Как да бъде завършен дворецът решава именно Исхак паша, който според преданието е решил и проектирал окончателният вид на комплекса.

Интересен е фактът, че сараят, който се намира на пътя на коприната, е бил с централно отопление още през 18-ти век. Разположен между околните скали и построен със същите камъни, дворецът на Исхак паша като че ли срамежливо се е сгушил между скалите. Портите, харемът, заседателната зала, кухнята и дори тоалетната са така разположени, че през огромните панорамни прозорци човек може да се наслади на околната внушителна панорама. Украсата на каменните стени и порти е впечатляваща, както и осемстенната гробницата в двора на двореца.

Палатът бил с 366 стаи

Сградата е била и още по-внушителна преди опустошително земетресение да ограби част от чара й. На двата й етажа се помещават цели 366 стаи – колкото дните на една високосна година. Само заседателната зала е с дължина 20 метра и ширина 3 метра. Стените са украсени с калиграфия и пожелания. Като например: „О, Всемогъщи, направи този дворец проспериращ, прости греховете на собственика му, помогни му, направи всеки, който живее тук докато се върти земята щастлив. Това е моето пожелание“. Или „ Докато слънцето продължава да свети, в този дворец трябва да продължи щастливият живот, Исках паша е жаден за твоята благословия, о, Всемогъщи, позволи му да пие от твоята чиста вода!“

За нещастие след трус комплексът е частично разрушен през 1840 г., а туристите могат да се насладят на част от предишното му величие благодарение на 20-годишна реставрация.

Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.