fbpx
 

Ивановските скални църкви са признати от ЮНЕСКО заради стенописите си

Ивановските скални църкви са един от обектите в България признати от ЮНЕСКО за обект от световното културно наследство на света. Основната причина за това са уникалните запазени стенописи, изрисувани върху помещения в скалите. Безспорно най-известната църква от скалните манастири край Русе e „Св. Богородица“.

Скалните обители се намират на 20-ина километра от Русе, в долината на река Русенски Лом, близо до село Иваново. Първоначално отшелници през 12-ти век след Христа издълбали в скалите килиите си в опит да избягат от светскат суета и да се доближат до Бога. В началото на 13-ти век  бил основан и манастира, чиито фрески днес са световноизвестни.

Дарители на манастира са и българските царе Иван Асен  II и Иван Александър. През 14-ти век манастирът става център на исихазма. Мистичното течение в християнството проповядва, че всеки може да стигне до единение с Бога стига да се моли горещо и постоянно за това. Някога килите били около 300, а църквите – 40, като пътеки край скалите водели от една в друга.

Голяма част от Ивановските скални църкви са разрушени от дъждове, земни трусове, ледове и слънце.  Имената на църквите били забравени и те получили нови от местните хора. В църквата „Св. Богородица“, която днес е най-посещаваната можете да разгледате различни библейски сцени, изрисувани върху скалите. Сред тях са Тайната вечеря, Влизането в Йерусалим, Св. Йоан Кръстител с житийни сцени, Страстите Христови и обесването на Юда.

Заради трудната си достъпност скалните манастири край Иваново могат да бъдат посетени от началото на април до края на ноември. През останалото време от годината можете да влезете в църквата и да разгледате уникалните стенописи само след предварителна заявка. Цената на удоволствието да видите фреските на стотици години е едва 4 лв. Толкова струва и екскурзоводската беседа. Ако сте в организирана група над 5 души плащате 3 лв.  За ученици и студенти билетът струва 1 лев.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.