fbpx
 

Измир и Бодрум са добавени към турската карта на Мишлен гайд

Най-известният пътеводител за гурме туристи и ценители Мишлен разширява своя гайд в Турция, след като прибави и градовете Измир и Бодрум към вече включените обекти в Истанбул. Първата селекция от ресторанти в гайда на Мишлен за Измир и Бодрум ще бъде обявена заедно с втората селекция на гайда за Истанбул по време на уникално събитие, организирано в Истанбул на 9 ноември 2023 г.

Силно вкоренен в турските егейски и средиземноморски кулинарни традиции и местния тероар, Измир и околностите му, включително очарователния район на Урла, намиращ се на пътя на виното, предлагат много кулинарни възможности. От гастрономически и модерни ресторанти до модерни кафенета и традиционни и популярни заведения за хранене, Измир блести с разнообразието на своите кулинарни предложения. Често управлявани от местни млади готвачи, които са особено нетърпеливи да оценят модерно своето наследство, ножество ресторанти предлагат егейски вкусове, прясно уловена риба и богати мезета.

В Бодрум – една от най-известните турски дестинации за висок клас туризъм, разположен в района на град Мугла, комбинацията от турски ресторанти, възхваляващи автентични и морски вкусове, със заведения за хранене, предлагащи международна кухня, от които азиатската и италианската са най-популярните, оформя особено интересна обстановка за хранене. Тук луксозните хотели се съсредоточават върху най-добрите и най-креативните заведения за хранене.

„След първата спирка в Истанбул миналата година, нашите инспектори са щастливи да добавят Измир и Бодрум към своята пътна карта. Наистина, тези две места са не само чудесни места за запомнящи се културни и туристически преживявания, но също така се гордеят с кулинарни възможности, които заслужават да бъдат открити. Ако Измир и околностите му предлагат вълнуващи ресторанти, които възхваляват местния тероар и демонстрират високо ниво на гастрономически умения на много млади готвачи, то Бодрум блести с разнообразието на своите заведения за хранене, много от които традиционни и достъпни са разположени в центъра на града, а в същото време иновативни концепции могат да бъдат открити в луксозните хотели. С добавянето на тези два нови района към семейството на Мишлен гайд, ние искрено се надяваме да разпространим посланието на света, че Турция е гастрономическа дестинация, която не трябва да бъде пропусната”, коментира международният директор на Мишлен Гайд Гуендал Пуленек.

Мехмет Нури Ерсой – министър на културата и туризма на Република Турция, на свой ред добави: „Щастливи сме, че след Истанбул, Измир и Бодрум също излизат на преден план като „гастро градове“. Ще можем да покажем на света богатството на нашата кулинарна култура, чиято основа е концепцията за устойчивост, благодарениена нашите талантливи готвачи, които съчетават най-качествените продукти от региона с техния подход „от фермата до масата“. Хората, посетили Измир и Бодрум, за да опитат тези деликатеси, ще бъдат изненадани от тюркоазените води на Турския егейски регион, дълбокото историческо наследство, качеството на съоръженията и неограничените възможности, вариращи от круизен туризъм до синьо пътуване. Радваме се на добавянето на тези два града, което показва нарастващия потенциал на турската кулинарна сцена и силно вярваме, че много други градове ще бъдат добавени през следващите години.”

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.